Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Mαζική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις το απόγευμα της Πραρασκευής (6/12) στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν μαθητικές πορείες οι οποίες αμαυρώθηκαν από την άγρια καταστολή και τη βία των αστυνομικών δυνάμεων , που με κυβερνητικές εντολές ξυλοκόπησαν 14χρονους μαθητές και έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών!

Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιείθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (6/12) στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επ.Κορκονέα.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα, από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Με κυβερνητική εντολή και με απόφαση της αστυνομίας κλειστοί είναι από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα»,«Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τροποποιήσεις έχουμε και στα δρομολόγια των λεωφορείων, με σκοπό την παρεμπόδιση της μαζικής παρουσίας διαδηλωτών από όλο το λεκανοπέδιο.
ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ 27 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Νωρίτερα στη μαθητική πορεία επικράτησε ένταση στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ο αυταρχισμός και η προκλητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε εμφανής από την έναρξη των εκδηλώσεων, καθώς η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με κατεύθυνση το Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.
Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης στα Προπύλαια, όπου επέστρεψε ομάδα μαθητών μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς το Σύνταγμα. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν την ομάδα των μαθητών.

ενώ προχώρησαν και σε 27 προσαγωγές.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας






Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Μετά από παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Σταμπουλή, Χρ. Καραγιαννίδη, Γ. Σταθά, Δ. Τσουκαλά, Δ. Στρατούλη και Β. Διαμαντόπουλου και συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, η αστυνομία έσπασε τον αστυνομικό κλοιό γύρω από τους μαθητές.
Καθ' όλη τη διάρκειά της σημειώνονταν μικροεντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους μαθητές να πετούν νεράτζια κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε την ώρα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- οι αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιδράσουν.
Κάποιοι επιτέθηκαν στον διοικητή της Τροχαίας και του αφαίρεσαν το πηλίκιο, το οποίο τοποθέτησαν σε άγαλμα στα Προπύλαια. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές, αντιφασιστικές οργανώσεις, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ και υπάλληλοι των νοσοκομείων.
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Με πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, οι μαθητές κινήθηκαν, από την Καμάρα, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ξηροκρήνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της 13χρονης Σάρας, η οποία έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. «Σάρα ζεις, εσύ μας οδηγείς», φώναξαν οι μαθητές, όταν έφτασε στον Ιερό Ναό η σορός της αδικοχαμένης μαθήτριας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, εκπαιδευτικοί τριών ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
ΣΥΝΕΛΛΑΒΑΝ 14ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ... ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ!
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ
"Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε διάβημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το ζήτημα των προσαγωγών 27 μαθητών, που συμμετείχαν στην πρωινή μαθητική συγκέντρωση στα προπύλαια, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ζητήσαμε να δούμε τον διοικητή της ΓΑΔΑ, ο οποίος αρνήθηκε να μας συναντήσει και αφού μας κράτησαν όρθιους στην είσοδο επί μισή ώρα, μας παρέπεμψαν στον διοικητή ασφαλείας και στον αρμόδιο για τις ανακρίσεις αστυνομικό. Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν ότι έχουν προσαχθεί 26-27 ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές, από τους οποίους θεωρούνται ότι έχουν συλληφθεί δέκα, που θα προσαχθούν μέχρι το βράδυ στον εισαγγελέα.
Ζητήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, γιατί με βάση ενημέρωση που είχαμε από δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, ήταν συλλήψεις παιδιών που συμμετείχαν ειρηνικά σε μαθητική πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν πέντε χρόνια. Επισημάναμε στους αρμόδιους ότι τις θεωρούμε συλλήψεις πολιτικής σκοπιμότητας, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» ενόψει της βραδινής διαδήλωσης κοινωνικών και πολιτικών φορέων για το ίδιο θέμα.
Επίσης ζητήσαμε και είδαμε τους συλληφθέντες, όπου διαπιστώσαμε ότι είναι ανήλικοι μαθητές μεταξύ των οποίων 14χρονα και 15χρονα παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν χτυπημένα από τα ΜΑΤ και για αυτό απαιτήσαμε να τα δει ιατροδικαστής. Επίσης απαιτήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με τους γονείς και δικηγόρους τους, γιατί τους είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα.
Όμως το πιο ακραίο, το πιο εξωφρενικό και το πιο παράλογο είναι ότι μεταξύ των συλληφθέντων διαπιστώσαμε ότι είναι και γερμανός τουρίστας 21 ετών, που δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και μας είπε στα αγγλικά ότι δεν ξέρει πού τον έχουν και για ποιο λόγο, ενώ μας ανέφερε ότι τον συνέλαβαν ενώ περπατούσε στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των τυποποιημένων καταθέσεων των ανδρών των ΜΑΤ, με βάση τις οποίες κάποιες προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Η σημερινή αστυνομική επίθεση εναντίον της μαθητικής διαδήλωσης, των προσαχθέντων και συλληφθέντων ανηλίκων μαθητών αποτελεί μία νέα και ανεγκέφαλη αυταρχική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και ο αρχηγός της αστυνομίας έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη. Ο λαός και η νεολαία με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες, θα βάλουν ένα τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου."

ΠΗΓΗ:iskra.gr 
           dromografos