Σελίδες

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και εφημερίες και το 2016!

Εντείνεται μήνα με το μήνα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία. 
 
ΝοσοκομείαΚαι η νέα χρονιά βρίσκει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ απογυμνωμένα από προσωπικό και γιατρούς με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.
Παρά τις όποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα, δεν μπορούν να καλυφθούν. Οι όποιες ολιγόμηνες τοποθετήσεις ιατρικού προσωπικού, μοιάζουν με ασπιρίνες σε έναν βαριά ασθενή που είναι το ΕΣΥ.
Μάλιστα το 2016 αναμένεται οι δυσκολίες να αυξηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, διαφορετικά θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ.


Να σημειωθεί ότι με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας των γιατρών δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 48 ώρες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ μετά την απόφαση.
Ενδεικτική των τραγικών ελλείψεων είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Ρόδου.
Οι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μέσα στον Ιανουάριο δε θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του παθολογικού τομέα Στέλιος Καραταπάνης με έγγραφό του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου δεν είναι πολύ διαφορετική από ότι σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπου τα προγράμματα εφημερίας βγαίνουν κυρίως χάρη στην υπερεργασία των γιατρών.
«Το νέο έτος έφτασε και τα προβλήματα υποστελέχωσης και δυσλειτουργίας ορισμένων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και οξύνονται. Είναι ‘’απορίας άξιον’’ ότι η βεβιασμένη απομάκρυνση της Διοίκησης του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε πριν καν ανακοινωθεί η νέα προκήρυξη» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

Ο κ.Τσέρκης περιγράφει χαρακτηριστικά τα βασικότερα κενά στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Αναισθησιολογικό τμήμα : Από τους 5 ιατρούς του τμήματος εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια μόνο 2 επικουρικοί ιατροί που δεν έλαβαν ούτε καν την κανονική άδεια τους και εφημερεύουν εναλλάξ νυχθημερόν! Οι υπόλοιποι 3 βρίσκονται, ο ένας σε απόσπαση στη Λέρο και οι υπόλοιποι δύο σε αναρρωτική και εκπαιδευτική άδεια αντιστοίχως.
Παθολογικές κλινικές: Είναι εξόχως υποστελεχωμένες τον τελευταίο χρόνο και από τον Μάρτιο του 2015 που ασκούμε έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις δεν είδαμε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ενισχυτική συμμετοχή των Γενικών Ιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία στις εφημερίες των παθολογικών κλινικών βοηθά προσωρινά μόνο την επιτακτική και συνεχή 24ωρη λειτουργίας του.
Τμήμα Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) : Πλέον παρέμειναν μόνο 2 Ειδικευμένοι Ιατροί και κατ΄ ουσίαν το πρόγραμμα συμπληρώνεται από ειδικευόμενους ιατρούς και τους Γενικούς Ιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων σε καθήκοντα που δεν προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις του ΕΣΥ.
πηγή:healthreport.gr