Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τσίπρας: Δεν δεσμευόμαστε από καμία συμφωνία με την τρόικα

Ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς». Όπως σημείωσε, «η συγκυβέρνηση και η διαπλοκή παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι» το οποίο «το έχουν έτοιμο, στο αγγλικό πρωτότυπο και θα το εμφανίσουν μετά τις εκλογές».

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας «σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια. Και στις δημοκρατίες, η εντολή του λαού δεν παραβιάζεται και δεν παραχαράσσεται».
Ευρωεκλογές: Θα νικήσει για πρώτη φορά η Αριστερά
Αναφερόμενος στη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι κοντά», προσθέτοντας ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «στις εκλογές αυτές θα νικήσει για πρώτη φορά η Αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο, δείχνοντας τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη».
«Η κάλπη θα βγάλει τους τίτλους του τέλους της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Θα συμπαρασύρει στο βυθό τα σχέδια επί χάρτου του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, την προπαγάνδα της διαπλοκής ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και ότι η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση σε συσχετισμό με τη διεθνή πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η χρηματοπιστωτική -και, στη συνέχεια, οικονομική- κρίση απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής υπερβαίνουν την κλίμακα του έθνους- κράτους.

Σύνοδος  Κορυφής για το χρέος
Επίσης, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης κατά την οποία προτείνει στους δανειστές την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα δανειακή σύμβαση, από μηδενική βάση.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο θα διεκδικηθεί:
  • Η αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ», έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών.
  • Η πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».
Βολές προς Σουλτς για τη στάση της ΕΕ στην Κριμαία
Σχετικά με την κρίση της Κριμαίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί μία ακόμα ιστορική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό, γιατί, «όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε συγκροτημένη διεθνή πολιτική δύναμη προώθησης της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά, αντίθετα, για πρώτη φορά επέλεξε ως εταίρο, κυβέρνηση με ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόκειται για θλιβερή έκπτωση αρχών και αξιών, εκτίμησε.
«Δεν είναι, άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ:tvxs.gr