Σελίδες

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπων στη θάλασσα

Τη βαθιά θλίψη της αλλά και την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπων στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια μετά τη φυγή τους από εμπόλεμες περιοχές, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με αφορμή τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17/3, ανοιχτά της Λέσβου, με θύματα επτά Σύρους πρόσφυγες.

Από τις αρχές του 2014, πάνω από 20 άτομα, Σύροι και Αφγανοί, έχουν χάσει τη ζωή τους στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου, ενώ εκατοντάδες άλλοι κινδύνεψαν σοβαρά, μέχρι να διασωθούν από τις ελληνικές Αρχές. Χθες (18/03), κλιμάκιο της Υ.Α. στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών πρώτης ενημέρωσης και βασικού ανθρωπιστικού υλικού, επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι άνθρωποι τελούν υπό δεινή ψυχολογική κατάσταση δεδομένης της τραυματικής τους εμπειρίας στη θάλασσα και της απώλειας δικών τους ανθρώπων, ενώ υποστήριξη τους παρέχεται από το τοπικό Νοσοκομείο, τις αρμόδιες αρχές και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.
 
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της Υ.Α. για τη Νότια Ευρώπη LaurensJolles, επισήμανε ότι «αυτή η τραγική απώλεια ζωής στη θάλασσα στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ναυτικών επιχειρήσεων διάσωσης, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Κρατών και παράλληλα μέτρα αλληλεγγύης και καταμερισμού των ευθυνών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ανέφερε μάλιστα ως θετικό παράδειγμα τη συντονισμένη επιχείρηση προληπτικής παρέμβασης των Ιταλικών αρχών  «MareNostrum», που έχει οδηγήσει στη διάσωση τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων στη Μεσόγειο από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούσα.
 
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει επανειλημμένα έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Παράλληλα με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης, η Υ.Α. επισημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθούν δίοδοι νόμιμης διέλευσης για τους πρόσφυγες, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.
 
Ειδικά για τους πρόσφυγες από τη Συρία, η Υ.Α. υπενθυμίζει την έκκλησή της για ασφαλή πρόσβαση στο έδαφος άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μη επιστροφή τους στη Συρία ή σε γειτονικές με αυτήν χώρες, πρόσβαση στο άσυλο και την προστασία, διευκόλυνση της μετεγκατάστασής τους, της οικογενειακής τους επανένωσης καθώς και άλλων μορφών νόμιμης κινητικότητας, όπως ανθρωπιστικών, σπουδαστικών ή εργασιακών αδειών θεώρησης εισόδου.
ΠΗΓΗ:ertopen.com