Σελίδες

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Γιατί οι κατώτατοι μισθοί θα έμεναν στα 500 ευρώ μέχρι το 2030 εάν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση.

photo 0150990812dvwmxg
H νέα κυβέρνηση δέχεται κριτική επειδή οι κατώτατοι μισθοί των 500 ευρώ, όπως διαμορφώθηκαν μετά τα ετσιθελικά «κουρέματα» των μνημονιακών νόμων, δεν θα επανέλθουν άμεσα στα 751 ευρώ το μήνα (ποσό στο οποίο ήταν προ Μνημονίων) αλλά μέχρι το 2016, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, ούτως ώστε η μετάβαση να μην προκαλέσει νέες αναταράξεις στην ήδη συρρικνωμένη ελληνική αγορά εργασίας.
 Για να υπάρχει, όμως, σαφής εικόνα στην κοινή γνώμη για το θέμα αυτό, το nez.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που θα επικρατούσαν εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούσαν να είχαν τα ηνία της διακυβέρνησης.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη διάταξη που είχαν υιοθετήσει τα δύο μνημονιακά κόμματα, βάσει της οποίας οι μισθοί θα έπαιρναν ξανά αύξηση μετά από μια… δεκαπενταετία και συγκεκριμένα από το 2030 και μετά (στην καλύτερη περίπτωση!).
Είναι αλήθεια ότι από το κόμμα που σήμερα αποτελεί τον «κορμό» της νέας κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, η προεκλογική δέσμευση έκανε λόγο για άμεση επαναφορά των 510,9ευρώ το μήνα μικτά για τους κάτω των 25 ετών και των 586 ευρώ το μήνα, μεικτά, για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, στον ιδιωτικό τομέα θα επανέρχονταν άμεσα στα 751 ευρώ το μήνα, μεικτά. Η δέσμευση αυτή φαίνεται ότι θα τηρηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό με ένα, όμως, «αλλά»: 
Η επαναφορά δεν θα γίνει άμεσα αλλά, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Σκουρλέτη προς τους κοινωνικούς εταίρους (το περιεχόμενο της θα συζητηθεί την Τρίτη 14 Απριλίου στην προγραμματισμένη συνάντηση) σταδιακά, σε δύοφάσεις.
Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) θα αρθούν οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και θα αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες).
Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός θα οριστεί στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.
Πότε θα έπαιρναν αύξηση οι μισθοί εάν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέμεναν στην κυβέρνηση;
Στις 12 Μαρτίου του 2012, η κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε στην εφαρμογή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε από τα 751 ευρώ το μήνα, μικτά, όπως είχε διαμορφωθεί βάσει των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), στα 586 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους νεότερους. Την ΠΥΣ Παπαδήμου υιοθέτησε και τήρησε ευλαβικά η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όπως, μάλιστα, δηλώνουν ακόμη και σήμερα τα στελέχη των δύο μνημονιακών κομμάτων, οι νόμοι από το 2010 και μετά, εάν ήταν ακόμη στην κυβέρνηση, θα υλοποιούνταν χωρίς παρεκκλίσεις.
Τι αναφέρει, όμως, η ΠΥΣ σε σχέση με το «πότε ξανά οι μισθοί θα έπαιρναν αύξηση», εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατηρούσαν τη διακυβέρνηση της χώρας;  
Οι κατώτατοι –και όχι μόνο- μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της χώρας θα αυξάνονταν ξανά όχι σε ένα, όχι σε δύο, όχι σε τρία αλλά σε… τουλάχιστον 15 χρόνια από σήμερα, δηλαδή περίπου κατά το 2030!!
Γιατί; Όπως αποκαλύπτει το nez.gr, στο άρθρο 4 της ΠΥΣ που εκδόθηκε στις 12 Μαρτίου 2012 ορίζεται: «Από 14-02-12, και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Υπουργικών Αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.».
Σημειώνεται ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησε την ανεργία στο 26%, δηλαδή στα 1,23 εκατ. άτομα.
Για να φτάσει η ανεργία στο 10% θα πρέπει λοιπόν οι άνεργοι να μειωθούν τουλάχιστον κατά 700.000 άτομα (!).
 Ο στόχος αυτός, ακόμη και αν η ελληνική οικονομία περνούσε σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% με 5% αύξησης του ΑΕΠ ετησίως, δεν θα υπήρχε περίπτωση –ειδικά με τη συνέχιση της προώθησης και εφαρμογής υφεσιακών μέτρων- να επιτευχθεί πριν το 2030.
Πηγή: nez.gr
Αναδημοσίευση από ergasianet.gr