Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η εργατική πρωτομαγιά και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Πέρα από τη γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!» 
 ...όπως ενημερώνει- με ανακοίνωσή της -τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ.
Ο λόγος; Για την εργατική πρωτομαγιά 2015.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για εργατικη πρωτομαγιαΑνάμεσα στην υπερπληθώρα των δελτίων τύπου και των ανακοινώσεων που εκδίδουν καθημερινά οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, στρίμωξαν και την ανακοίνωση για την εργατική πρωτομαγιά.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) βρήκαν μιά ακόμα ευκαιρία για να στηρίξουν τα κόμματά τους και να συναθροιστούν με τις δυνάμεις που θέλουν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν, δεν έχει καμία σχέση (παρ` ότι πρόκειται για δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση) ούτε καν με το ειδικό βάρος που έχει για την εργατική τάξη η Πρωτομαγιά.
Καμία αναφορά στις Αξίες, το νόημα και το συμβολισμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Όσο για το ταξικό της περιεχόμενο, ούτε λόγος φυσικά!
Το κείμενο αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της διολίσθησης της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ και της πλήρους ευθυγράμμισής της με το νέο μνημονιακό μπλοκ που συγκροτείται από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.
Mέσα σε τέσσερις γραμμές “ξεμπερδεύει” με τη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα πού εφαρμόστηκε την τελευταία πενταετία και οδήγησε τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία στην εξαθλίωση.
Κάνει γενικόλογες διαπιστώσεις για “δικαιώματα που χάθηκαν”, για διαρκή λιτότητα, συνεχείς απώλειες κ.τ.λ. χωρίς να αναφέρονται και να κατονομάζονται οι πολιτικοί φορείς που εφάρμοσαν πιστά τις επιταγές της Ε.Ε.-ΔΝΤ και του διεθνούς και εγχώριου τοκογλυφικού κεφαλαίου.
Η κατάσταση περιγράφεται με τέτοια ουδετερότητα σαν να έπεσε απ` τον ουρανό.
Στη συνέχεια, όλο το υπόλοιπο κείμενο κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πείσει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας μ` αυτό τον τρόπο, τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία  το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Μέσα στο κείμενο-έκθεση ιδεών, αποσιωπούνται και συγκαλύπτοται οι οδυνηρές και καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών ονομάζοται “άλλοθι” και με λεκτικούς ακροβατισμούς, οι συγγραφείς δικαιώνουν και στηρίζουν απροκάλυπτα τους πολιτικούς τους φορείς.
Στο τέλος, “επιστρατεύουν” ακόμα και τον ποιητή για να μας υπενθυμίσουν ότι
Χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία αλλά και η ρήξη και η ανατροπή” !

Ποιούς εγκαλούν για έλλειψη αρετής και τόλμης;
Τούς εργαζόμενους πού πάλεψαν και παλεύουν σκληρά για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων   πολιτικών;
Τους υπενθυμίζουμε ότι η ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προέκυψε μέσα από αυτούς τους αγώνες.

Ποιοί μιλάνε για ρήξη; Αυτοί που τη θυμήθηκαν τώρα;
Αυτοί που τη θεωρούν  χειρότερη εξέλιξη από τα μνημόνια;
Αυτοί που στον αγώνα κατά της αξιολόγησης, έθεταν ζητήματα για τη νομιμότητα της Απεργίας-Αποχής;
Αυτοί που δεν αναφέρουν λέξη για διαγραφή του χρέους και για τον εκβιασμό των δανειστών-τοκογλύφων;
Αυτοί που δεν βλέπουν ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των ξένων και ντόπιων συμφερόντων, έχουν στόχο την υποταγή του λαού;
Aυτοί που δεν λένε κουβέντα για την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν στρατηγική ρήξης και ανατροπής; 
Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Δεν είναι στις επιλογές τους ούτε η ρήξη ούτε η ανατροπή.

Οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, δεν βρίσκουν να πούν λέξη για την οργάνωση των αγώνων στις νέες συνθήκες, και για τη νικηφόρα προοπτική τους. Μοναδική τους επιδίωξη είναι η δικαίωση  του μνημονιακού κατεστημένου και συνεπακόλουθα, η επιστροφή μνημονιακών-οικουμενικών σχημάτων στην κυβέρνηση.
Ταυτισμένοι πλήρως με το αναβαθμισμένο μνημονιακό μπλόκ, κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια. Αυτή είναι η δική τους “προοπτική”.
Όμως, οι ανυποχώρητοι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προοπτική της ανατροπής και της νίκης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών-τοκογλύφων.

Για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και της λιτότητας.
Για την τελική απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. 
Ανδρέας Μακρής

Δείτε την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ Εργατική Πρωτομαγιά 2015 


Προσυγκέντρωση του ΜΕΤΑ στην Αθήνα
ΧΑΥΤΕΙΑ, ώρα 10.30 π.μ.

                                      Στη Θεσσαλονίκη
                  Πλατεία Αριστοτέλους, ώρα 10:30 π.μ.