Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Εβδομήντα τρία χρόνια από τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας από τους Ναζί. Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 1943.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφιεσ απο τη σφαγη στο κομμενο αρταςΜε την ανατολή του ήλιου στις 16/8/43, οι γερμανικές μονάδες εφόδου κύκλωσαν το χωριό, και άρχισαν να βάλλουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες "δεν άφηναν τίποτε όρθιο"

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σφαγή 317 ανθρώπων στο Κομμένο Άρτας από τους Ναζί. Ήταν 16 Αυγούστου του 1943 όταν 100, κατά τον Άγγλο ιστορικό  Mark Mazower, άντρες του 12 λόχου του 98ου  γερμανικού συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Άραχθου.


Αποστολή του 12 λόχου ήταν η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που υποστήριζε και προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή εναντίον των Γερμανών.

Διοικητής του 98 Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ. Την προηγούμενη μέρα συγκέντρωσε τους στρατιώτες για να τους ανακοινώσει επρόκειτο να ισοπεδώσουν το χωριό ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανών στρατιωτών.

Με την ανατολή του ήλιου στις 16/8/43, οι γερμανικές μονάδες εφόδου κύκλωσαν το χωριό, και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Σύμφωνα με μαρτυρίες «δεν άφηναν τίποτε όρθιο».

Επτά ώρες αργότερα, σύμφωνα με κάποιους λίγους που κατάφεραν και γλίτωσαν βρίσκοντας κρυψώνες στα χωράφια,  δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό είχε γεμίσει πτώματα.

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι πως οι γερμανικές υπηρεσίες, στα επίσημα έγγραφά τους, έκαναν λόγο για ληστές και αντάρτες στο Κομμένο και προετοίμασαν τους στρατιώτες για μια μεγάλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων. Το τραγικό είναι πως δε βρήκαν την παραμικρή αντίσταση, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός εναντίον τους.

Συνολικά 317 άνθρωποι ήταν τα θύματα του Κομμένου, ενώ 100 περίπου κατάφεραν και επέζησαν.
πηγή: http://avgi.gr