Σελίδες

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

4,6 δισ. ευρώ φοροληστεία κάθε μήνα μέχρι τον Ιανουάριο 2017.


Από τη μια η συγκυβέρνηση θριαμβολογεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έγιναν εις βάρος και με το αίμα του κόσμου της εργασίας και του λαού, από την άλλη ετοιμάζεται να εξαπολύσει «τσουνάμι» φόρων τους επόμενους πέντε μήνες, καλώντας τα «συνήθη υποζύγια», τους εξαθλιωμένους από τις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει, να πληρώσουν συνολικά 23,296 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (σ.σ.: η ΠΟΕ-ΔΟΥ κάνει λόγο για 30 δισ. ευρώ). Από το φορολογικό χαράτσι, αφορούν σε άμεσους φόρους τα 6,3 δισ. ευρώ: φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, πληρωμή των τελών κυκλοφορίας κτλ.

Για φέτος, εξάλλου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει ακόμη να περιμένουν, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, την αύξηση στις 15 Οκτωβρίου του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Έτσι, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2017, μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν «αποκλίσεις» (σ.σ.: τις οποίες θα πληρώσουν πάλι τα «συνήθη υποζύγια»). Στην περίπτωση που τεθεί ως χρονικό όριο «κλεισίματος» του Προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ο Φεβρουάριος του 2017, οι υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Η «λυπητερή»
Βάσει της «λυπητερής» του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι καλούνται:
  • το Σεπτέμβριο, να πληρώσουν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
  • τον Οκτώβριο, εξοφλείται η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ.
  • το Νοέμβριο, ολοκληρώνεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος με την πληρωμή της τρίτης δόσης, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Φόροι από τους οποίους το υπουργείο υπολογίζει την είσπραξη 1,7- 1,8 δισ. ευρώ.
  • τον Δεκέμβριο, έρχεται η τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για ΙΧ και μοτοσικλέτες που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 – 1,1 δισ. ευρώ.
  • τον Ιανουάριο 2017, θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο αναμένεται να εισρεύσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Ανατιμήσεις-φωτιά
Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι στον πολύ «ακριβό λογαριασμό» που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι πρέπει να προστεθούν και οι αυξήσεις-φωτιά στους έμμεσους φόρους, που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που μειώνουν εισοδήματα και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 23% σε 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, άλλαξε ο τρόπος ταξινόμησης των οχημάτων, ενώ αυξήθηκε και ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας για τις μικρές ζυθοποιίες.
Μειώσεις εισοδημάτων
Ωστόσο, τα επώδυνα μέτρα δυστυχώς δεν θα έχουν «τέλος» για τους φορολογούμενους, καθώς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης άφησε ανοιχτό τον «λογαριασμό» έως το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι μειώσεις των εισοδημάτων θα συνεχιστούν με ό,τι φυσικά συνεπάγεται αυτό για την κατανάλωση, τους τζίρους των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη και για τις εισπράξεις του Δημοσίου.
Επισημαίνεται άλλωστε ότι από τον Ιανουάριο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ και τα εξής μέτρα:
1. Αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%
2. Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%
3. Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
4. Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ
5. Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων
6. Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
7. Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
8. Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα
9. Μείωση του ΕΦΚ φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από 1,5 σε 0,30 ανά gigajoule.
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr
Αναδημοσίευση από:http://ergasianet.gr