Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Τριπλό «ψαλίδι» στις συντάξεις

Τριπλό χτύπημα θα υποστούν οι συνταξιούχοι τον Σεπτέμβριο από τις διαδοχικές μειώσεις στις αποδοχές τους.
Το πρώτο θα αφορά μειώσεις που φέρνει το νέο κύμα περικοπών στις επικουρικές που φτάνουν μέχρι και στο 47,5%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Το δεύτερο, από «πετσοκομμένα» μερίσματα μέχρι και 50% που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω των αναδρομικών μειώσεων.
Το τρίτο θα έρθει από τα ισοδύναμα μέτρα που ψάχνει η κυβέρνηση για να επιστρέψει το ΕΚΑΣ, καθώς μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μπει εισφορά ασθένειας 6% στις προνοιακές συντάξεις των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές που σε ετήσια βάση φτάνουν τα 1.650 ευρώ.
Μάλιστα, από τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα ποσά που επαναϋπολογίστηκαν από το ΕΤΕΑ και θα πληρωθούν στις 2 Σεπτεμβρίου είναι μειωμένα έως και 138 ευρώ τον μήνα για μερίδα συνταξιούχων, ενώ μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ.
Οι πιο μεγάλες είναι στους συνταξιούχους του πρώην επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), καθώς σχεδόν στην πλειονότητα των δικαιούχων οι περικοπές είναι πάνω από 30%.
Τον Οκτώβριο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έρχεται και τρίτο κύμα μειώσεων για όσους δεν πάρουν τη λυπητερή του Σεπτεμβρίου.
Στην πληρωμή του Οκτωβρίου, όμως, θα πέσουν και οι αναδρομικές περικοπές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι το σοκ θα είναι μεγαλύτερο, γιατί πολλές συντάξεις των 300 και των 200 ευρώ θα φτάσουν στα 100 και στα 60 ευρώ.
Αυτό δεν θα συμβεί σε όλους αλλά, βάσει νόμου, σε όσους έχουν άθροισμα (μικτό ποσό) από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δηλαδή σε όσους παίρνουν καθαρά μετά τον φόρο 1.120 ευρώ από κύρια και επικουρική.
πηγή: aftodioikisi.gr