Σελίδες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ατομικές συμβάσεις: Τα «μισά» ωράρια και οι «μισοί» μισθοί «διαψεύδουν» και πάλι τα νούμερα του κ. Πολάκη

Συμβάσεις καθαριστριών: Μισή δουλειά, μισά δικαιώματα Πριν λίγες μέρες ο αν. Υπ. Υγείας κ. Πολάκης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέση των εργολάβων στην πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ισχυρίστηκε ότι θα υπήρχε μια σημαντική αύξηση των αποδοχών στο νέο εργασιακό καθεστώς.
Πέρα από τις μαθηματικές αλχημείες του κ. Πολάκη που αποκαλύψαμε (δείτε εδώ) από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχουν κάνει τα νοσοκομεία φαίνεται καθαρά ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα εργάζονται με ωράρια αντίστοιχα με αυτά των εργολάβων και συνεπώς και με μειωμένους μισθούς.

Συγκεκριμένα, από μια πρώτη διερεύνηση που κάναμε ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο διαδίκτυο στις αντίστοιχες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πρόσληψη εργαζομένων στα Νοσοκομεία με συμβάσεις έργου. προκύπτει ότι στα 18 Νοσοκομεία που υπάρχουν στοιχεία, μόνο στα 5 από αυτά οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με 5ημερο και 8ωρο, ενώ στα υπόλοιπα 13 οι εργαζόμενοι θα παρέχουν υπηρεσίες στις περισσότερες περιπτώσεις από 4 έως και 6 ώρες.
 Μάλιστα σε 1 από αυτές (εστίαση) οι εργαζόμενοι δεν θα εργάζονται 5μερο αλλά 6 ημέρες τη βδομάδα (Λαϊκό)!!!
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας όχι μόνο διατηρεί τις εργολαβικές πρακτικές για «μισή» δουλειά αλλά επιλέγει να πληρώνει τους εργαζόμενους αυτούς και με μισό μισθό.
Πως αλλιώς, αν όχι ως «εργολαβικός», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας μισθός των 370 ευρώ που θα λαμβάνει  ένας εργαζόμενος με σύμβαση έργου με 4ωρη απασχόληση, χωρίς μάλιστα δώρα, επίδομα αδείας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
Τι σχέση έχει αυτός ο μισθός με τα νούμερα που έδωσε ο κ. Πολάκης;
«Μισό» μισθό και «μισή» δουλειά φαίνεται ότι επιλέγει η Κυβέρνηση να «δώσει» στους εργαζόμενους με σύμβαση έργου στην καθαριότητα και τις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η πλήρης προσήλωσή της στις απαιτήσεις της τρόικας και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη γεγονός που δεν τις «επιτρέπει» να λοξοδρομήσει από τη γραμμή της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Τα επικοινωνιακά κόλπα της Κυβέρνησης και του κ. Πολάκη λοιπόν στερεύουν καθημερινά και γι αυτό επιλέγει ως πρακτική την μετωπική σύγκρουση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που διεκδικεί για τους εργαζόμενους αυτούς σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Τα Νοσοκομεία και τα ωράρια των εργαζομένων στις συμβάσεις έργου.                                 
Νοσοκομείο
Άτομα
Ώρες
Αττικό 110 5ημερο 8ωρο
Ογκολογικό Κηφισιάς 35 Έως 8 ώρες
Τρίκαλα 39 5,6,8
Καβάλα 75 Από 4 έως 8 ώρες
Καρπενήσι 7 4ωρο
Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης 48 5ημερο 8ωρο
Δράμα Δεν αναφέρεται 5ημερο 8ωρο
Βέροια 27 4, 6, 8
Λευκάδα 8 6ημερη 6ωρο
Νίκαια 119 8ωρο 5ημερο
Σέρρες 40 + 2 40 4ωρα 2 8ωρα
Ριο 109 4, 5, 8
Κατερίνη 52 4,5,7,8 ωρα
Ψυχιατρικό Νος. Αθηνών Δεν αναφέρεται 5, 6, 8 ωρα
Πέλλας ( Έδεσσα) 15 6, 7ωρο
Χανιά 82 Από 4 έως 8 ώρες
Πρέβεζα 9 8ωρο 5ημερο
Λαϊκο (Εστίαση) 36 6ημερο - 6ωρο
Άρτα 37 4ωρο