Σελίδες

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Αντιπαράθεση μνημονιακών δυνάμεων άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.


polakis-poedinΤο ΜΕΤΑ υγειονομικών, σε ανακοινώσεις του αλλά και στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΠΟΕΔΗΝ, έχει εκφράσει πολλές φορές την κάθετη αντίθεσή του στην τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Τόσο όσον αφορά την έλλειψη ενημέρωσης των παρατάξεων της μειοψηφίας για δράσεις, ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, δελτία τύπου κ.τ.λ. όσο και για τη μορφή και το περιεχόμενο των δημόσιων παρεμβάσεων της ΠΟΕΔΗΝ. (τηλεοπτικά show, επιπόλαιες και πρόχειρες ανακοινώσεις με ύφος και αισθητική ξένα προς τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του συνδικαλιστικού κινήματος ).

Αυτή η μορφή της αντιπαράθεσης με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, δεν διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ούτε βέβαια συμβάλλει στον ταξικό προσανατολισμό του.
Αντιθέτως, πολλές φορές απαξιώνει τα συνδικάτα στη συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας και αντικειμενικά «δίνει χέρι βοήθειας» στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν ανενόχλητες από μαζικά και ισχυρά συνδικάτα, τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Η ουσιαστική αντιπαράθεση και η νικηφόρα προοπτική απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, απαιτούν πρώτα απ' 'όλα, σαφή ταξικό και αντιμνημονιακό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Ρήξη με την αποικιοκρατία και τη φυλακή της ευρωζώνης και της Ε.Ε. κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους και χάραξη μιάς άλλης πολιτικής προς όφελος του λαού.
Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΔΗΝ, εγκλωβισμένες στη λογική του ευρωμονόδρομου και της σοσιαλδημοκρατίας, δεν μπορούν-αντικειμενικά- να αρθρώσουν ένα ουσιαστικό πειστικό αντιμνημονιακό-αντινεοφιλελεύθερο πρόταγμα που να κινείται πραγματικά σε αντίθετη κατεύθυνση από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης.
Άποψη μας είναι ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα μαζικό μέτωπο αντιπαράθεσης με τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική που ταυτόχρονα θα προτείνει την εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και διαγραφή του δημόσιου χρέους.
Παρά τις παρεμβάσεις μας (όπως και άλλων παρατάξεων) η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει τον ίδιο ανούσιο τρόπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, σ' ένα χαμηλό επίπεδο ανταλλαγής χαρακτηρισμών.
Εκείνο όμως που πραγματικά ενοχλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και τον κο αναπληρωτή υπουργό, είναι η αποκάλυψη -με στοιχεία από τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ- της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, εξ' αιτίας της συνέχισης από τη σημερινή κυβέρνηση, των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.
Αξίζει να τονίσουμε εδώ, ότι το ΜΕΤΑ Υγειονομικών είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο Γ.Σ. Της ΠΟΕΔΗΝ, για οργανωμένη συλλογή (με ευθύνη της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ) στοιχείων όσον αφορά την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας. Η πρότασή μας περιελάμβανε τη σύνταξη ερωτηματολογίου και την αποστολή του στα Σωματεία, για τις κενές θέσεις, τη χρηματοδότηση, τα χρωστούμενα ρεπό κ,τλ.
Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν σε περιφερειακό επίπεδο με εμπλοκή των τοπικών συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων (συνεντεύξεις τύπου κ.τ.λ.) στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας από την ίδια την κοινωνία και το λαό.
Η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών κατέληγε με συνέντευξη τύπου της ΠΟΕΔΗΝ στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, όπου εκεί θα αποτυπωθεί η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις, το ύφος και τους χαρακτηρισμούς των ανακοινώσεων της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (που όπως τονίσαμε, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους) η πραγματικότητα «ζητάει» απαντήσεις:
  • για την επάρκεια της χρηματοδότησης στη δημόσια υγεία,
  • για τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις, για την εξουθένωση του προσωπικού,
  • για την αδυναμία ποιοτικής και ασφαλούς νοσηλείας και περίθαλψης,
  • για τη γιγάντωση της ελαστικής εργασίας στα Νοσοκομεία,
  • για την κυοφορούμενη μετατροπή των Νοσοκομείων σε Α.Ε και τη λειτουργία τους σαν εμπορικές επιχειρήσεις στη λογική κόστους-κέρδους όπως επιτάσσει η τρόϊκα και τα μνημόνια στα οποία έχει προσχωρήσει η κυβέρνηση.
Όσο για τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, τα δημόσια ιατροτεχνολογικά και απεικονιστικά εργαστήρια, την πρόνοια, τις δομές υγείας στα νησιά και στην περιφέρεια, αφήνουμε τον κο Υπουργό να χαρακτηρίσει την πραγματικότητα...
Από την άλλη, αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι η απάντηση του αν. υπουργού υγείας Π. Πολάκη ο οποίος σε επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας χαρακτηρίζει την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ "συνδικαλιστές του πρωκτού" γράφοντας ότι " δεν αποτελεί ντροπή να είσαι χειρουργός (και) αιμορροϊδων, αποτελεί όμως διπλή ντροπή να είσαι συνδικαλιστής μόνο της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροϊδες.". Αλήθεια, ποια όρια αγγίζουν και σε ποιά «ένστικτα» απευθύνονται αυτές οι εκφράσεις του κου υπουργού;
Πρόκειται για μια άκρως αντιδραστική και προσβλητική για το συνδικαλιστικό κίνημα και την ιστορία του, απάντηση.
Βεβαίως, ο κ. Πολάκης "ξεχνά" οτι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις με τις οποίες υποτίθεται ότι αντιπαρατίθεται (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ) είναι οι στενοί συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστών του στην ομοσπονδία νοσοκομειακών ιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Επίσης ο κ. Πολάκης "ξεχνά" ότι ο ίδιος μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού (ο Πολάκης ψήφισε ΝΑΙ μαζί με τον Άδωνι και το Γρηγοράκο!) το 3ο μνημόνιο πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Αύγουστο του 2015 (δείτε ΕΔΩ).
Οι αντιπαραθέσεις λοιπόν του Π. Πολάκη με τις άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του μνημονίου είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, αφού όλοι τους υποστηρίζουν τα μνημόνια και την εφαρμογή τους στην υγεία,  ενώ πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας μπορεί να προκύψει μόνο με ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.