Σελίδες

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Γενική απεργία στην Ιταλία: Στο στόχαστρο οι απολύσεις και ο προϋπολογισμός λιτότητας

Γενική απεργία στην Ιταλία: Στο στόχαστρο οι απολύσεις και ο προϋπολογισμός λιτότητας«Ο Ρέντζι θα πρέπει να ακούσει τους εργαζόμενους, όπως θα πρέπει να τους ακούσουν και τα συνδικάτα που δεν συμμετείχαν στη γενική απεργία. Οι πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 54 πόλεις ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψή μας. Τώρα θα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» τόνισε στην «Αυγή» ο Μικέλε ντε Πάλμα, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL, σχολιάζοντας τα στοιχεία για τη γενική απεργία που παρέλυσε την Παρασκευή την Ιταλία, την πρώτη μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες!
ΡΩΜΗ. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλη συμμετοχή

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL, που έχει μια αριστερή παράδοση, και η τρίτη σε μέγεθος συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Ιταλίας, η μετριοπαθής UIL, οδήγησαν σε μια γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα, με τη συμμετοχή να φθάνει το 70%. Στους σιδηροδρόμους και τις αεροπορικές μεταφορές έφτασε στο 50%, ενώ στις οδικές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες στο 80%. Στο στόχαστρο των δύο συνδικάτων βρέθηκαν ο νόμος για την απελευθέρωση των απολύσεων και ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας.
«Η απελευθέρωση των απολύσεων μας επιστρέφει στη δεκαετία του 1920» τόνισε η γενική γραμματέας της CGIL Σουζάνα Καμούσο. Ο γενικός γραμματέας της UIL Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο υπογράμμισε ότι «μπλοκάραμε τη χώρα για να του δώσουμε την ευκαιρία επανεκκίνησης», ενώ ο γενικός γραμματέας των Εργατών Μετάλλου της FIOM CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι εκτίμησε ότι «υπήρξε μια μεγάλη απάντηση από τους εργαζόμενους εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης».
Η γραμματέας του δεύτερου σε μέγεθος ιταλικού συνδικάτου CISL Άννα Μαρία Φουρλάν τόνισε ότι «η γενική απεργία δεν είναι η κατάλληλη λύση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εργασίας» και βρέθηκε στο στόχαστρο της Καμούσο, που στην ομιλία της στο Τορίνο απευθυνόμενη «στους φίλους της CISL» τόνισε ότι «η διάσπαση κάνει κακό στην εργασία, πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιπαρατεθούμε σε όποιον κατακερματίζει την εξαιρετική ιστορία του εργατικού κινήματος».
Από την Άγκυρα ο Ματέο Ρέντζι χαρακτήρισε «νόμιμη τη διαμαρτυρία των εργαζομένων». «Η γενική απεργία αποτελεί μια υψηλή στιγμή διαμαρτυρίας. Εμείς έχουμε βαθύ σεβασμό, παρόλο που εγώ δεν είναι σύμφωνος με τους λόγους του».
 

Νέο πολιτικό υποκείμενο

«Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες εκτιμήσεις μας για την πορεία της κρίσης μετά τις εκλογές, με την απόφαση της απελευθέρωσης των απολύσεων, και μάλιστα διαμέσου της τακτικής να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ενισχύεται επίσης η κοινωνική σύγκρουση, που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός ενωτικού και πλατιού πολιτικού υποκειμένου της ιταλικής Αριστεράς και των Δημοκρατικών» υπογράμμισε στην «Αυγή» ο Μάρκο Ρεβέλι, ο πανεπιστημιακός και πρωταγωνιστής της δημιουργίας του «ψηφοδελτίου Τσίπρας».
«Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις κινητοποιήσεις απέδειξε ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, που αναμένει μια πολιτική απάντηση. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Τα συνδικάτα φαίνεται ότι δεν το βάζουν κάτω. Ούτε εμείς θα το βάλουμε κάτω και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στους δρόμους. Περιμένουμε στο κοινοβούλιο να δούμε τι θα μας διηγηθούν για να περάσουν τον προϋπολογισμό της λιτότητας» τόνισε στην «Αυγή» ο Νικόλα Φρατοϊάνι, ο βουλευτής και συντονιστής της Αριστεράς Ελευθερίας Οικολογίας.
«Είδαμε μετά από πολύ καιρό τον κόσμο να διαδηλώνει, να απεργεί και να ελπίζει ότι θα πρέπει επιτέλους να αντισταθούμε στη διάλυση της κοινωνίας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά σε μια γενική απεργία συμμετείχαν στελέχη και ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, που στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησής του. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η Καμούσο τόνισε πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και πως η κυβέρνηση απέσυρε την επιστράτευση των σιδηροδρομικών. Επιτακτικά τώρα μπαίνει η πρόκληση της δημιουργίας ενός ισχυρού υποκειμένου της Αριστεράς. Εμείς εργαζόμαστε γι' αυτό» τόνισε στην «Αυγή» ο Πάολο Φερέρο, ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.
 

Διαδηλώσεις σε 54 πόλεις

Το ειρηνικό κλίμα των κινητοποιήσεων σε 54 πόλεις διέκοψε η προκλητική επίθεση της αστυνομίας στο Μιλάνο και το Τορίνο, όπου άλλη μια φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν τμήματα της ανταγωνιστικής Αριστεράς, με σαφή στόχο να καλλιεργηθεί ο φόβος, δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της επετείου της βομβιστικής επίθεσης εναντίον της Αγροτικής Τράπεζας του Μιλάνου στις 12 Δεκεμβρίου του 1969, που κόστισε τη ζωή σε 17 άτομα και εγκαινίασε την περίοδο της τρομοκρατίας στην Ιταλία, που έμεινε στην Ιστορία ως «στρατηγική της έντασης».
 

Αριστερά του Μιλάνου

Η Αριστερά του Μιλάνου έδωσε την Παρασκευή μια σαφή ένδειξη ωριμότητας για να αντιμετωπίσει στο πολιτικό επίπεδο τη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Με πρωτοβουλία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» οι οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν στην πορεία και τη συγκέντρωση των συνδικάτων με ένα μόνο κοινό πανό και την υπογραφή "Αριστερά του Μιλάνου" και τη συμμετοχή και της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ίδια η βάση έχει δρομολογήσει την ενοποίηση της Αριστεράς στην Ιταλία για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενωτικό κόμμα που να συμπεριλαμβάνει και τους Δημοκρατικούς.
ΠΗΓΗ:avgi.gr