Σελίδες

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Σωματείο ΓΝΑ Γεννηματάς: Σταματήστε την κοροϊδία και τη προσπάθεια διάσπασης του Νοσηλευτικού προσωπικού


Με μια σκληρή ανακοίνωση - έγγραφο προς το Υπ. Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλει την προσπάθεια προεκλογικής παραπλάνησης του Νοσηλευτικού προσωπικού που γίνεται με ''περιτύλιγμα'' τη διάταξη για δημιουργία κλάδου. 
Το Σωματείο επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αντίθετα νέα προβλήματα από την έλλειψη προσλήψεων και τα μνημονιακά μέτρα συσσωρεύονται.

Στην ανακοίνωση - έγγραφο το σωματείο αναφέρει:


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 15/12/2014 συζήτησε το θέμα του άρθρου 43 του σχεδίου νόμου περί «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση περιγεννετικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» που θα συζητηθεί την Πέμπτη στις 18/12/2014 στην ολομέλεια της Βουλής και αποφάσισε:
Να εκφράσει τη συνολική αντίθεσή του με τη προσπάθεια διαχωρισμού – διάσπασης του Νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων με προεκλογικά πυροτεχνήματα. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν απαντά στην ουσία των συσσωρευμένων προβλημάτων απαξίωσης, υποστελέχωσης και μισθολογικής υποβάθμισης που υφίσταται το νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξάλλου αντίστοιχο άρθρο υπήρχε και στο νόμο 2071/92 που όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τώρα το σχέδιο νόμου παραπέμπει την υλοποίηση του σε 3 χρόνια. Ενώ δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα που θα κατοχύρωναν και θα αναβάθμιζαν τη λειτουργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Αυτό που έχει ανάγκη ο κλάδος δεν είναι εκ νέου εξαπάτηση, νέες διασπάσεις και επιπλέον σύγχυση. Εάν η κυβέρνηση θέλει να σταθεί δίπλα στο νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει:
  • Άμεσα να γίνουν προσλήψεις και να καλύψει όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.
  • Να αναβαθμίσει οικονομικά όλες τις κατηγορίες μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο όπου θα καλύπτει και τις απώλειες προηγουμένων ετών και θα προβλέπει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (π.χ. αυξήσεις στους βασικούς, διπλασιασμός ωρομίσθιου, αύξηση του επιδόματος κλπ).
  • Ένταξη στα ΒΑΕ με ότι αυτό συνεπάγεται θεσμικά.
  • Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (συγκεκριμένα μέτρα και μείωση ωραρίου).
  • Εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων για το χρόνο εργασίας (2 ρεπό την εβδομάδα, 1 νύχτα την εβδομάδα, βάρδιες κλπ).
  • Ενιαιοποίηση της εκπαίδευσης, καθηκοντολόγιο και μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν ανάγκη όλες οι κατηγορίες της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου αλλά και του σχεδίου νόμου που δε λύνει προβλήματα, ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και δεν απαντάει στις ανάγκες του ελληνικού λαού για δημόσια δωρεάν ποιοτική με ισότιμη πρόσβαση υγεία για όλους.
Το Δ.Σ.