Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα συμμετείχε στα βασανιστήρια της CIA

cia βασανιστήρια 
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας των αμερικανικών πρεσβειών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Open Society η Ελλάδα ήταν μια από τις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τους βασανιστές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσφέροντας διαφορετικού επιπέδου υπηρεσίες – από την κράτηση υπόπτων και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους μέχρι τον βασανισμό.

Μια σειρά από πραγματικά κτηνώδη βασανιστήρια, που παραπέμπουν στις πιο βάναυσες λατινοαμερικανικές δικτατορίες, πραγματοποιούσε επί σειρά ετών η CIA υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας παραπλανώντας σκόπιμα, από την άλλη, την αμερικανική κοινή γνώμη τόσο για την έκταση όσο και για την αποτελεσματικότητα των διαβόητων "προωθημένων τεχνικών ανάκρισής" της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταϊάν Φαϊνστάιν παρουσίασε χθες δημόσια τηνπερίληψη της έκθεσης για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, σημειώνοντας ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις οι ανακριτικές μέθοδοι "ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια". Για τεχνικές που "αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεσμευόμενος να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.
Ανάμεσα στις μεθόδους βασανιστηρίων που αναφέρονται στην έκθεση είναι οι εικονικοί πνιγμοί, η στέρηση ύπνου για χρονικά διαστήματα που έφταναν τις 180 ώρες, η έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και η σεξουαλική κακοποίηση. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην ακραία ψυχολογική βία που ασκούσαν οι ανακριτές απειλώντας τους κρατουμένους ότι δεν θα έφταναν ποτέ ζωντανοί στα δικαστήρια επειδή "δεν μπορούμε να αφήσουμε ποτέ να μάθει ο κόσμος τι σας κάναμε".
Η έκθεση αναφέρεται εκτεταμένα στην πρακτική του waterboarding, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κρατούμενοι έφτασαν πολύ κοντά στον πνιγμό, αλλά και σε άλλες εξαιρετικά βίαιες και απάνθρωπες πρακτικές. Η στέρηση ύπνου και τοποθέτηση των ατόμων σε "θέσεις άγχους" ήταν οι πιο απλές τακτικές. Οι κρατούμενοι έμεναν χωρίς ύπνο έως και 180 ώρες ή τοποθετούνταν σε συγκεκριμένες στάσεις έντασης ώστε να μην μπορούν να κουνηθούν. Κακοποιούνταν πρωκτικά, εξευτελίζονταν με κάθε τρόπο και δένονται γυμνοί στο πάτωμα των κελιών. Από το τελευταίο πέθανε τουλάχιστον ένας κρατούμενος λόγω υποθερμίας, σημειώνεται στο κείμενο.
Η έκθεση περιγράφει μυστική φυλακή της CIA, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται, ως "μπουντρούμι" όπου οι κρατούμενοι κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι, συνεχώς δεμένοι σε κελιά απομόνωσης, όπου τους βομβάρδιζαν με δυνατούς ήχους ή μουσική, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν κουβά για τις σωματικές τους ανάγκες.
Παράλληλα, περιγράφει ότι μία από τις 83 φορές κατά τις οποίες υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό ο κρατούμενος που αναφέρεται ως Αμπού Ζουμπάγιαντ "δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ενώ αφρός έβγαινε από το ανοικτό του στόμα". Το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους, η εταιρεία των οποίων έλαβε 80 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει η έκθεση.
Για "κηλίδα" στις αρχές και την ιστορία των ΗΠΑ έκανε λόγο η Φαϊνστάιν. "Η ιστορία θα μας κρίνει για τη δέσμευσή μας για μια δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος, και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: 'Ποτέ ξανά'" τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι ένας "εκπληκτικά μικρός αριθμός ατόμων ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος", το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από τα τέλη του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2009.
Η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για τη λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του. Αναφέρει μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση, ενώ, όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε "άβολα". Οι «προωθημένες μέθοδοι ανάκρισης» που χρησιμοποίησε η CIA σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές ήταν αναποτελεσματικές και δεν προσέφεραν ποτέ πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, αναφέρει.
Ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2009. Η έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο περίληψη 480 σελίδων.






Η χώρα μας περιλαμβάνεται σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent με τις χώρες που «θα πρέπει να ανησυχούν από τις αποκαλύψεις». Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην σύνοψη της έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα δεν υπάρχουν ονόματα χωρών που συνεργάστηκαν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο φοβούμενο βίαιες αντιδράσεις πολιτών.
Μιλώντας πριν από χρόνια στο INFOWAR η τότε γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιρέν Χαν, είχε αποκαλύψει ότι «αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάστηκαν με τη CIA σε διάφορα επίπεδα. Ορισμένες επέτρεψαν απλώς την διέλευση των αεροσκαφών της CIA από τα εδάφη τους χωρίς να ελέγχουν ποιος βρισκόταν στο αεροσκάφος. Άλλες χώρες ενεπλάκησαν πιο ενεργά παραδίδοντας υπόπτους οι οποίοι στη συνέχεια θα βασανίζονταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις άνθρωποι –κυριολεκτικά- απήχθησαν στη μέση του δρόμου. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πάλης».
Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας είχε αναφέρει τότε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία της στις ελληνικές αρχές για ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν. «Υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι απήγαγαν ανθρώπους τους οποίους ανέκριναν για αρκετές ημέρες».
ΠΗΓΗ:info-war.gr
          left.gr