Σελίδες

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου;

Christmas_tree_wallpaper
Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του αγγελιοφόρου του Θεού δεν αναφέρεται σε κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια.
Σε αυτά απλώς αναφέρεται μια ημερομηνία κατά προσέγγιση, Νοέμβριος ή Δεκέμβριος. Για τους πρώτους χριστιανούς η ημέρα της γεννήσεως του Σωτήρος δεν ήταν σημαντική, -κύρια γιορτή ήταν το Πάσχα – η ημέρα της Ανάστασής Του. Συγκεκριμένα από αυτό αρχίζει να μετρά ο ετήσιος κύκλος. Η απόφαση να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου λήφθηκε τον πέμπτο αιώνα. Το 1582 ο Πάπας της Ρώμης Γρηγόριος 8ος εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, το οποίο ονομάστηκε Γρηγοριανό. Και από τότε η ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων διχάστηκε και έγιναν δύο.

 Ωστόσο, τα Χριστούγεννα στα τέλη του Δεκεμβρίου γιορτάζουν όχι μόνο οι οπαδοί των δυτικών χριστιανικών κλάδων, όπως οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι, αλλά και η πλειοψηφία των ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου. Μόνο οι 4 από τις 15: η Ρωσική, της Ιερουσαλήμ, η Γεωργιανή και η Σέρβικη Εκκλησίες τηρούν αυστηρά το παλιό εκκλησιαστικό ημερολόγιο και γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας οι αντιπροσωπίες αυτών των εκκλησιών στις χώρες όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, τιμούν τη γιορτή δύο φορές.
Τα Χριστούγεννα της Δυτικής Ευρώπης γιορτάζουν και μερικοί ορθόδοξοι πιστοί, οι οποίοι προσωρινά ή μόνιμα διαμένουν στις ιστορικά καθολικές χώρες.
πηγή:infokids.gr