Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σάλος με το έγγραφο για απουσία μοριακού έλεγχου του αίματος στο ΑΧΕΠΑ

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη διαρροή εγγράφου του ΑΧΕΠΑ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο, από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013, δεν θα διεξάγονται μοριακοί έλεγχοι στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το έγγραφο οι γιατροί πρέπει να προειδοποιούν τους ασθενείς που θα δεχθούν το αίμα, ότι υπάρχει «μικρός κίνδυνος» μετάδοσης AIDS και ηπατίτιδας.
Στο έγγραφο που εξέδωσε η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένης Χασαποπούλου-Μπατάμη, από την Κυριακή, αναφέρει ότι στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο δεν θα πραγματοποιούνται μοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι εντοπίζουν το AIDS και την ηπατίτιδα B και C, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια αλλά μόνο ορολογικός έλεγχος.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση για την απουσία μοριακού ελέγχου στο συγκεκριμένο αίμα όπως και τους συγγενείς τους. 

Επιπλέον, θα πρέπει να παίρνουν απ’ αυτούς ενυπόγραφη δήλωση ότι έλαβαν γνώση πως το αίμα έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγχο και πως υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο ‘παραθύρου’ για HIV ή HBV ή HCV».
Είναι γνωστό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το σχετικό διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος με κίνδυνο να μην πραγματοποιείται αυτός από το Κέντρα που τον διενεργούν.
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ότι το ζήτημα με εντολή του έχει ξεπεραστεί. Όπως όμως προκύπτει όμως από το έγγραφο της Διευθύντριας αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ το ζήτημα όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αλλά αντίθετα από τις 25 Αυγούστου στο αίμα δεν πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος του αίματος. Το ερώτημα είναι αν μάλιστα αυτές οι φιαλες αίματος χορηγήθηκαν σε ασθενείς αφού στο έγγραφο επισημαινεται στους γιατρούς ότι πρέπει ναενημερώνουν τους ασθενείς για την απουσία ελέγχου. Το γεγονός αυτό αφήνει εκτεθειμένο των Υπουργό Υγείας αφού οι διαβεβαιώσεις του φαίνεται πήγαν περίπατο...
Δ. Βαρνάβας Ευθύνες στην Υπουργό Υγείας για την απουσία μοριακού ελέγχου του αίματος
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς Διοικήσεις Νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το τεράστιο ζήτημα που ανέκυπτε με τη λήξη των συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι όλα βαίνουν καλώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν.
 Το περιστατικό αυτό,  πέραν του σοβαρού κινδύνου που εγκυμονεί για ασθενείς που θα μεταγγιστούν με αίμα που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο, έχει ακόμη μία διάσταση.
 Το υπουργείο καλεί τα Νοσοκομεία να προβούν σε απ΄ ευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, την οποία βεβαίως αργότερα θα χρεώσουν στους γιατρούς. Θα στείλουν δηλαδή Επιθεωρητές, οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους γιατρούς για μη σύννομη προμήθεια υλικών και ευθύς αμέσως  ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης!
 Δεν τερατολογούμε. Οι περιπτώσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι πανομοιότυπες υποθέσεις.
Αν ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι θα στήσει την πολιτική του καριέρα πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ είναι γελασμένος.
 Τον καλούμε να εγκαταλείψει τα τηλεπαράθυρα και να συνεργαστεί άμεσα με  τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ τους οποίους καθημερινά καθυβρίζει, ώστε να αποφευχθούν τραγικά συμβάντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.gr