Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στην τελική ευθεία η επέμβαση στη Συρία

Σχέδιο απόφασης στο Σ.Α. του ΟΗΕ θα υποβάλει η Βρετανία, για προστασία των αμάχων από τα χημικά όπλα. Αρνητική η Ρωσία σε παρέμβαση. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. 
Πληροφορίες για επίθεση εντός των ημερών. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε την Τρίτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη, σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.


Σε τροχιά προετοιμασίας βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για μια πιθανή επέμβαση εναντίον της Συρίας. Σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, η επίθεση θα μπορούσε να γίνει εντός των ημερών, παρεμβαίνοντας έτσι έπειτα από δυόμιση χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Την ίδια στιγμή, δυτικοί διπλωμάτες έχουν ενημερώσει την συριακή αντιπολίτευση να περιμένει μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχή της Δαμασκού.
Η Βρετανία θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
«Ανέκαθεν λέγαμε πως θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Κάμερον.
Το σχέδιο απόφασης θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη αργότερα σήμερα, ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Κάμερον.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν και πάλι προς τον τόπο της επίθεσης με χημικά όπλα, μετά τη διακοπή της αποστολής τους, την Τρίτη, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο φωτογράφος είδε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιβιβάζονται σε έξι οχήματα του ΟΗΕ και να αναχωρούν.

Δεν έχουμε αμφιβολία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, «δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ στην επίθεση με χημικά όπλα», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Χέιγκ: Aπειλείται η βρετανική ασφάλεια
Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα υπονομευτεί αν η χώρα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη συριακή κυβέρνηση μετά τη χρήση χημικών όπλων στην οποία προέβη εναντίον του λαού της, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Telegraph πριν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύσει του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας για να οριστικοποιήσει τις υποδείξεις του για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση κατά της Συρίας, ο Χέιγκ υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος που θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να μείνει άπραγο θα ήταν πολύ μεγάλος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και «έτοιμες να ξεκινήσουν» αν ο πρόεδρος Ομπάμα έδινε εντολή. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την ίδια ώρα δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει όσους παίρνουν την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν ανθρώπους».
Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος σ” ένα πλαίσιο συμπόρευσης των αραβικών κρατών σε μια δυτική επέμβαση, ενάντια σε οποιαδήποτε βέτο στον ΟΗΕ από τη Μόσχα ή το Πεκίνο, εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει την κυβέρνηση Ασαντ για τη χημική επίθεση.

Λαβρόφ: Στρατιωτική λύση ίσον αποσταθεροποίηση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η επιβολή στρατιωτικής λύσης στη Συρία «θα αποσταθεροποιήσει» τη χώρα και τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, «ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτικο-διπλωματική λύση στη Συρία, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική λύση δεν θα οδηγήσει παρά σε επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και την περιοχή».
Οι δύο «συμφώνησαν ότι αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων και των ξένων παραγόντων, οφείλουν να ενεργήσουν κατά εξαιρετικά υπεύθυνο τρόπο και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος».

Υποκλοπές των ΗΠΑ για τα χημικά του Ασαντ
Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.
«Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Αμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους», σύμφωνα με το περιοδικό.
«Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες».

Επίθεση από την Πέμπτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη, σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού, μετέδωσε την Τρίτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτά τα πλήγματα θα αποτελούσαν μια προειδοποίηση προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι μια απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εξάλλου ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους της Δύσης εναντίον της Συρίας είναι «ζήτημα ημερών».
«Δεν απομένει παρά να αποσαφηνιστεί ο χρόνος, όσον αφορά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του (συριακού καθεστώτος) είναι θέμα ημερών μάλλον παρά εβδομάδων», είπε ο Άχμαντ Ραμαντάν, μέλος της πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού.