Παρ' ότι στο Μαξίμου είναι γνωστό πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, έπεσαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο σαν κεραυνός εν αιθρία.
Μιλώντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της περιφέρειας Ροστόφ, ο Βλ. Πούτιν διερωτήθηκε γιατί Ρώσοι επιχειρηματίες προτιμούν να κάνουν επενδύσεις σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, αντί της περιφέρειας του Ροστόφ.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα "προφανώς προβληματική" χώρα και σημείωσε: "Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό (δηλ. το να επενδύουν στη Ρωσία), αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα", επισήμανε ο Βλ. Πούτιν, που συνέχισε ως εξής: "Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό;".
Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, ο Βλ. Πούτιν ουσιαστικά "φωτογράφισε" τον ομογενή επιχειρηματία Ιβ. Σαββίδη, ο οποίος διεκδίκησε να αγοράσει την προς εκποίηση ΕΥΑΘ, αγόρασε τον ΠΑΟΚ, τη ΣΕΚΑΠ και ελέγχει και το γνωστό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, "Μακεδονία Παλάς".
Εκτός, όμως, από το "καρφί" Πούτιν στον Σαββίδη, η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου ανέδειξε κι άλλα θέματα: για τη Μόσχα, η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται πως είναι τελειωμένη. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εκκρεμεί επί δίμηνο η απάντηση της Ρωσίας προς το Μαξίμου, στο αίτημα του τελευταίου για επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα. Συν τοις άλλοις, διά χειρός Πούτιν αποσύρθηκε η Gazprom από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και "στραπατσαρίστηκε" το "success story" Σαμαρά. Σαν να μην έφταναν αυτά, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού περιμένει εδώ και 16 μέρες την απάντηση Πούτιν στην επιστολή που τού είχε στείλει ο Αντ. Σαμαράς, ζητώντας μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα. Όμως ο ένοικος του Κρεμλίνου δεν βιάζεται να απαντήσει...
Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις Πούτιν προκάλεσαν τη δυσφορία της κυβέρνησης, η οποία, μέσω διαρροής, έσπευσε να επισημάνει τη δυσφορία του πρωθυπουργού για τον χαρακτηρισμό "προβληματική χώρα", που απέδωσε ο Πούτιν προς την Ελλάδα. Στον Βλ. Πούτιν απάντησε... εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος επισήμανε στον ρ/σ "Βήμα" ότι "η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις".
ΠΗΓΗ: avgi.gr