Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι ΗΠΑ

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για την αμερικανική επέμβαση στη Συρία. O Μπαράκ Ομπάμα, με δηλώσεις του χθες, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινηθεί στρατιωτικά ακόμη και μόνος του. Έκανε σαφές ότι δρομολογεί περιορισμένης κλίμακας επίθεση κατά του καθεστώτος Ασαντ, ενώ απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις, την ώρα, όμως, που το Πεντάγωνο και οι συνεργάτες του οριστικοποιούν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων. Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, ο Ομπάμα είπε πως η επίθεση με χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών είναι πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για απειλή όχι μόνο των αμερικανικών συμφερόντων αλλά και των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Ιορδανία και το Ισραήλ.
Ενδεικτικό είναι ότι δε δίστασε να μιλήσει για ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα παρά τη σαφή, όπως ανέφερε, παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Μάλιστα, δήλωσε ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα, ενώ πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».
Κέρι: Δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι

Νωρίτερα, σε έμμεση προαναγγελία επέμβασης στη Συρία είχε προβεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτες» τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, και τόνισε με νόημα ότι «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι για ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
ΠΗΓΗ:real.gr