Σελίδες

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Υπόμνημα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου με υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα στις 29/7/2013 υπογραμμίζει τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου. Ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε οριακή λειτουργία των τμημάτων και εξοντώνουν σωματικά και ψυχολογικά τους εργαζόμενους. Την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών.


 Ολόκληρο το υπόμνημα:
«Το μνημόνιο έχει τραυματίσει σοβαρά το νομό του Ρεθύμνου, τις δομές υγείας και πρόνοιας, την οικονομική και κοινωνική ζωή, την δυνατότητα των ανθρώπων του για επιβίωση.
Η ανεργία ξεπερνά κάθε όριο, καταστήματα κλείνουν, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία γίνεται ο κανόνας.
Το νοσοκομείο έχει υποστελεχωθεί με τις συνταξιοδοτήσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η λειτουργία των τμημάτων είναι ήδη προβληματική, οριακή και χωρίς δυνατότητα για άδεια και ρεπό του προσωπικού του.
Τμήματα λειτουργούν χωρίς κανένα ή με ένα γιατρό, όπως η Αιμοδοσία και η Ουρολογική, όπου και νοσηλεύονται ασθενείς χωρίς εφημερία γιατρού και με άγνωστο το ποιός έχει την νομική ευθύνη μιας πιθανής επιπλοκής.
Άδειες και ρεπό δεν είναι εφικτά για το νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλά τμήματα και η εξάντληση σωματική και ψυχική μετατρέπει την βάρδια σε επικίνδυνη αποστολή. Τα οφειλόμενα ρεπό στους νοσηλευτές φτάνουν τα 40 και αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στους τραυματιοφορείς.
Άμεσα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον 9 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 3 τραυματιοφορείς. Υπάρχουν 35 κενές θέσεις ΤΕ νοσηλευτικού προσωπικού, το νοσοκομείο καλύπτει και τις δομές ψυχικής υγείας και τα ελλείμματα σε προσωπικό αυξάνονται συνεχώς με τις συνταξιοδοτήσεις.
Αυτή τη στιγμή καθ ομολογία και τις έγγραφες αναφορές προς εσάς των υπευθύνων, το νοσοκομείο από άποψη αριθμών προσωπικού, βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.
Οι υπερωρίες του νοσηλευτικού καθώς και οι πρόσθετες εφημερίες δεν αποζημιώνονται εδώ και 10 μήνες και το ιατρικό δυναμικό από τον Σεπτέμβριο και μετά, δηλώνει μη διαθέσιμο να συνεχίσει να παρέχει απλήρωτη εργασία, με συνέπεια να διαταραχτεί σοβαρά η λειτουργία βασικών τμημάτων.
Το διοικητικό έργο διεκπεραιώνεται με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών σε ουρές και το διοικητικό έργο εκτελείται μόνο με την συμμετοχή εθελοντών.
Ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν περιλαμβάνει τμήματα πού ήδη λειτουργούν, όπως το Πνευμονολογικό, η Ψυχιατρική, το ΩΡΛ, η Νεφρολογική.
Υπάρχει έντονη φημολογία από το τύπο και από το νοσοκομείο Χανίων ότι επίκειται άμεσα συγχώνευση με το νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό βρίσκεται σε απόσπαση και ενώ οι ανάγκες είναι πλέον δραματικές, υπάρχει πληροφορία για 2 ακόμη μετακινήσεις από τη δύναμη του νοσηλευτικού.
Το προσωπικό είναι τόσο λίγο πού δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμιά διαθεσιμότητα ή κινητικότητα εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα ΚΥ, προς άλλα νοσοκομεία.
Οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι στο Τμήμα Επειγόντων, σταδιακά αυξάνονται σε αριθμό. Η Ένωση έχει καταθέσει δυο φορές αίτημα για συζήτηση του σοβαρού αυτού κοινωνικού θέματος στο ΔΣ και για δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών από το νοσοκομείο και απάντηση δεν έχει λάβει.
Η προσέλευση στο νοσοκομείο έχει δραματικά αυξηθεί, όχι μόνο στο Τμήμα Επειγόντων σε όλα τα τμήματα.
Οι εφημερίες των γιατρών σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 7 το μήνα. Όμως στα τμήματα πού έχουν λιγότερους από 4 γιατρούς και νοσηλεύουν ασθενείς, οι γιατροί αναγκαστικά εκτελούν 10 και 11 εφημερίες, με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική εξάντληση, την σοβαρή πιθανότητα ιατρικής αστοχίας και κινδύνου των ασθενών και φυσικά εμπλοκής συνειδησιακής και νομικής του ιατρικού προσωπικού.
Οι πρόσθετες εφημερίες 10 μηνών είναι απλήρωτες και αρκετοί συνάδελφοι εφημερεύουν με ''εντέλλεστε''.
Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών, 2 επιμελητών για ΤΕΠ, 1 για ΜΤΝ, 2 για ουρολογική, 1 για καρδιολογική, 1 για αιματολογικό, 1 για μικροβιολογικό, 1 για ορθοπεδικό, 1 για μαιευτικό/γυναικολογικό, 1 για πνευμονολογικό, 1 φυσίατρος για ΚΕΦΙΑΠ.
Ανά τμήμα τα ζωτικά ζητήματα είναι:
- Στο Τμήμα Επειγόντων υπηρετεί μόνο ένας γιατρός.
- Το Τμήμα της Αιμοδοσίας λειτουργεί χωρίς γιατρό.
- Στο Ακτινολογικό 1 γιατρός βγαίνει σε σύνταξη άμεσα και άλλος ένας θα μετακινηθεί με απόσπαση.
- Στο Μικροβιολογικό, επίσης, βγαίνει σε σύνταξη 1 γιατρός και άλλος ένας μετακινείται με απόσπαση.
- Στο Καρδιολογικό βγαίνει ένας σε σύνταξη και ένας είναι παροπλισμένος λόγω τραυματισμού.
- Η Ουρολογική υποκρίνεται ότι λειτουργεί με ένα γιατρό επικουρικό επιμελητή Β΄ και ακάλυπτες εφημερίες 23 μέρες το μήνα... Ένας γιατρός επικουρικός επιμελητής Β΄. Πόσες εφημερίες να κάνει μόνος του; Οι 22 μέρες του μήνα είναι χωρίς ουρολόγο. Ο συνάδελφος ενημέρωσε εγγράφως την διοίκηση ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των ασθενών πού εισάγονται κατά την απουσία του. Εισάγονται ασθενείς στην Ουρολογική, χωρίς να εφημερεύει ουρολόγος, με εντολή του διοικητή και με αγνώστου γιατρού την ευθύνη.

Η ΜΤΝ με πρόσφατο το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής, έχει αυξήσει κατά 12 ασθενείς την δύναμη της και επιπλέον τμήμα Περιτοναϊκής κάθαρσης (το πρώτο από τα δύο της Κρήτης ) με 3 μόνιμους γιατρούς και ανάγκη σταθερή για 4ο μόνιμο γιατρό.

Τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης χρειάζονται αντικατάσταση, λόγω πολλών ετών λειτουργίας έχουν πλέον συχνές βλάβες.
Οι αναπνευστήρες της ΜΕΘ και τα μόνιτορ χρειάζονται αντικατάσταση άμεσα.
Ο αξονικός τομογράφος είναι για πέταμα καθώς και το μηχάνημα των υπερήχων καρδιάς.
Το δίκτυο υπολογιστών νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Φιλόδοξη και πολυδιαφημιζόμενη πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων, από εποχής προηγούμενου διοικητή.
Σχεδιασμός δικτύου για 100 τερματικά (υπολογιστές). Τερματικά πού είναι στο δίκτυο σήμερα 250 και ξεκινά λειτουργία επιπλέον εφαρμογών.
Αποτέλεσμα; Πρακτικά αδύνατον να γραφτεί συνταγή ή παραπεμπτικό για εξετάσεις. Χρόνος απαιτούμενος για μια συνταγή, αν καταφέρει κανείς να μπει στο σύστημα: 45 λεπτά.
Η υπηρεσία σίτισης κοστίζει 500.000 ευρώ και έχει 4 φορές καταγγελθεί από την επιτροπή ελέγχου τήρησης σύμβασης. Για την ποιότητα, την ποσότητα, το χρόνο διανομής και για πλαστικό ξένο υλικό μέσα στο φαγητό. Καθημερινά είναι τα προβλήματα με την τροφοδοσία και την ώρα διανομής του φαγητού στους ασθενείς».

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
29.07.2013
ΠΗΓΗ: ertopen.com