Σελίδες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το learjet Σταυρίδη-Μελισσανίδη οδηγεί στην ελληνική Treuhand

Πιέσεις από τους πιστωτές για τοποθέτηση ξένου τεχνοκράτη στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν στην κυβέρνηση μετά την αποπομπή του Στ. Σταυρίδη, ο οποίος μετά τη συμφωνία για την πώληση του ΟΠΑΠ πετάχτηκε μέχρι την Κεφαλλονιά με το learjet του επιχειρηματία-αγοραστή και φωτογραφήθηκε στα άνετα καθίσματά του. 
Της Αγγελικής Σπανού

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο γνωρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις ομηρείας στην Τρόικα σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, με την αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Για το λόγο αυτό, επείγονται να ορίσουν το διάδοχο του κ. Σταυρίδη, επικρατέστερος θεωρείται ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει σημασία τι θα πουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Κοινή είναι η εκτίμηση αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚΟ ότι οι εταίροι θα θελήσουν τώρα να ενθαρρύνουν την εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην ανατολική Γερμανία μετά την "Πτώση του Τείχους", μια ιδέα που κυοφορείται από το 2011 αλλά δεν έχουν μπορέσει να την προωθήσουν.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ως έκτακτη είδηση την αναγκαστική παραίτηση του κ. Στ. Σταυρίδη και αυτό είναι ενδεικτικό μεγάλου ενδιαφέροντος για την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κόμπους στη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-Τρόικας. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
-Ο κ. Σταυρίδης είχε συμπληρώσει μόλις ένα εξάμηνο σε αυτή τη θέση και ήταν ο τρίτος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στα δύο χρόνια της λειτουργίας του. 
-Ο μνημονιακός στόχος για είσπραξη 2,6 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2013 είναι ανέφικτος μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στην ρωσική Gazprom.

-Οι σχεδιασμοί για τους τρεις επόμενους μήνες αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (θα ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ), των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ειδικά για τα νερά, έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις από βουλευτές της συμπολίτευσης και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι αδύναμα, δεδομένου ότι η ίδια η Κομισιόν έχει πάρει θέση εναντίον τέτοιου είδους αποκρατικοποιήσεων (εξαιρώντας, ασφαλώς, την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση).
-Στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα υπάρχουν επίσης ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ενώ θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

Οι εταίροι, όπως ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ.Γιούνκερ είχε αποκαλύψει πριν από δύο χρόνια, προκρίνουν τη δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού, ανεξάρτητης από τις ελληνικές αρχές, στη βάση του γερμανικού Treuhandanstalt, που ιδρύθηκε στα μέσα του 1990, με στόχο την ιδιωτικοποίηση 14.500 κρατικών επιχειρήσεων της Ανατολικής Γερμανίας, που τότε απασχολούσαν περισσότερους από 4 εκατ. εργαζόμενους.
Το έργο του ήταν μια πραγματική καταστροφή, όχι μόνο γιατί οδήγησε σε περίπου 2,5 εκατομμύρια απολύσεις, αλλά επίσης επειδή εξαφανίστηκαν κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ τελικά συσσωρεύτηκαν τεράστια χρέη.
ΠΗΓΗ:  tvxs.gr