Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα: Συρρίκνωση δομών περίθαλψης με βάση τις εντολές της τρόικας

Κυνική ομολογία σε ημερίδα του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, παρόντος και του υπουργού Υγείας, ότι θα συρρικνωθούν οι δομές περίθαλψης με βάση τις εντολές της τρόικας, προκειμένου να... περιοριστούν τα ελλείμματα. 
«Μειώστε διαγνωστικές εξετάσεις, μέρες νοσηλείας και παροχές υγείας», είναι το σύνθημα των δανειστών.
Του Δημήτρη Τερζή


Οι δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά σε ημερίδα του ΕΟΠΥΥ που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα, παρόντων του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, της διοίκησης του Οργανισμού, αλλά και εκπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η 1η Νοεμβρίου αποτελεί την καθοριστική ημερομηνία καθώς έως τότε θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» όλες οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στον τομέα του. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως παραδέχτηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, θα αποτελέσει την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα στις αλλαγές που έρχονται και οι οποίες ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από συρρίκνωση των μονάδων υγείας και περιορισμός των δαπανών. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν αναμένεται να μειωθούν οι δομές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από την ενοποίηση των Κέντρων Υγείας αλλά και μεγαλύτερων μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα οδηγήσει στον περιορισμό των ελλειμμάτων και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντό, «θα περιορίσουμε τις σπατάλες, θα περιορίσουμε την υπερκατανάλωση, χωρίς να θιγούν οι ασφαλισμένοι – αυτός είναι ο στόχος».

Παραδοχή αποτυχίας

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ τονίστηκε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει κενά τα οποία οφείλονται στους σχεδιαστές του, κενά τα οποία η οικονομική κρίση τα κάνει ακόμα πιο έντονα. Αποψη του κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου, ήταν πως αν οι μεταρρυθμίσεις (μείωση των δαπανών, μετακινήσεις προσωπικού, ενοποίηση μονάδων) δεν πετύχουν, τότε ο ΕΟΠΥΥ είναι καταδικασμένος σε αποτυχία καθώς οδηγούμαστε σ’ ένα μοντέλο περίθαλψης και φροντίδας που για να επιβιώσει θέλει 5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση τον χρόνο. «Πρέπει να συγκρατούμε τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να λύνονται τα θέματα εκεί και όχι στη νοσοκομειακή, που είναι ακριβότερη. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση των υγειονομικών υπηρεσιών ώστε ο κόσμος να στρέφεται προς τα εκεί», ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει αρκετές υπηρεσίες και οι ασθενείς αναγκάζονται και βγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους τη συμμετοχή, επομένως πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φτιάξει μια παροχή τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού μας να παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες σε μηδενικές τιμές και ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών να πληρώνει μια μικρή συμμετοχή», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο κ. Κοντός.

Οσα ειπώθηκαν στο φόρουμ δεν προκαλούν καμία έκπληξη καθώς είναι γνωστό το μήνυμα που έχει στείλει από το καλοκαίρι ήδη η τρόικα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ και το οποίο εμπεριέχεται στη φράση «μειώστε διαγνωστικές εξετάσεις, μέρες νοσηλείας και παροχές υγείας», με δεδομένο το γεγονός ότι το άνοιγμα του Οργανισμού είναι μεγάλο. Από αυτή την πολιτική ώς την άποψη που διατυμπανίζει ο κ. υπουργός «να προσφέρονται ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες στον πολίτη» η απόσταση δείχνει να είναι μεγάλη.