Σελίδες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Φόβοι για ντου στην ΕΡΤ στο «Οχι»

Επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, παρέμβαση Τζαβάρα, αναμονή εισαγγελικής παρέμβασης και ψήφιση τροπολογίας. Ολα τα 'χει το μενού της ΕΡΤ, κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι μια ιστορία βαρετή και εξαντλημένη. Εν όψει μάλιστα 28ης Οκτωβρίου, όπου θα ανακύψει και το ζήτημα ποιος επιτέλους θα μεταδώσει την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, θα φουντώσουν και θα εξαφθούν τα πάθη. 

Το τριήμερο της 28ης αναμένεται εν γένει να είναι θερμό, μια και όλοι οι έγκυροι διαδρομιστές επιμένουν ότι κάπου μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάρει την ανηφόρα για Αγία Παρασκευή ο εισαγγελέας. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, το timing βολεύει. Οι εφημερίδες θα έχουν ήδη εκδοθεί, οι ιστοσελίδες θα υπολειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, στα κανάλια και στα ραδιόφωνα θα έχουν πέσει βροχή οι άδειες, ποιος θα τρέξει στο Ραδιομέγαρο να καλύψει την μπούκα; Κι αν δεν καλύψει κάποιος ένα συμβάν, το συμβάν είναι μη γενόμενο... 

Παρέμβαση Τζαβάρα
Ελπίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα αμαυρώσει τη λαμπρή επέτειο με μια τόσο απονενοημένη ενέργεια, προχωρώ στα υπόλοιπα. Στην παρέμβαση Τζαβάρα πρώτ' απ' όλα, που έχει άμεση σχέση με τη φημολογία περί εισαγγελικής παρεμβάσεως. Βγήκε λοιπόν στην ΕΡΤ3 ο τέως υπουργός Πολιτισμού, στην εκπομπή του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, και απάντησε ως εξής στην ερώτηση για το αν οι 32 βουλευτές της Ν.Δ. προέτρεψαν τους κκ. Στουρνάρα και Καψή να στείλουν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ: «Εγώ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο, ούτε προκύπτει από το κείμενο της ερώτησης, ότι δηλαδή πήγανε τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Δεν είναι σύμφωνο ούτε με την παιδεία μου ούτε με την φυσιογνωμία μου, προκειμένου να συλλαμβάνονται άνθρωποι και να οδηγούνται στα κρατητήρια».
Σαφής; Σαφέστατος! Κι έχει και συνέχεια: «Είναι αδιανόητο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να μην μπορεί να δώσει μια λύση. Λύση, εγώ δεν είπα ποια λύση. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται μια προσπάθεια και από την κυβέρνηση και από τα συνδικάτα και από όλους εμάς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να δούμε να λειτουργεί ξανά η δημόσια ραδιοτηλεόραση». Αυτό το «ξανά» ειδικά που είπε ο τέως υπουργός, ελπίζω να συμβάλει στην τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μια και η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση λειτουργεί ως (ο Θεός να την κάνει) Δημόσια Τηλεόραση...
Να πάω όμως και στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα. Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και αφορά τόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Σχετικά με την ΕΡΤ, υπάρχει άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι νομιμοποιείται από τις 8 Ιουλίου 2013 (ημερομηνία σύστασης του) ο Ειδικός Λογαριασμός που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσης ΕΡΤ. Ακόμη, με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τις προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ (εκτός του μόνιμου προσωπικού της) και τις αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Επίσης, μέσω της τροπολογίας προωθούνται συμβάσεις με ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες) για παραγωγή ή παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοτηλεοπτικού έργου από το νέο φορέα. Μαζί και οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, καθώς και με συμβάσεις έμμισθης εντολής. Αναφορικά με τον ενδιάμεσο φορέα, την προσωρινή Δ.Τ., στην τροπολογία αναφέρεται πως οι συμβάσεις των εργαζομένων που ήταν αρχικά δίμηνες μπορούν να παραταθούν μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ έως και 10 μήνες. 

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
Να κλείσω με τη δορυφορική μετάδοση του σήματος. Ως γνωστόν, το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται από τις 7 Σεπτεμβρίου μέσω του δορυφόρου Astra. Μια συμφωνία που έκλεισε η ΠΟΣΠΕΡΤ αντί χαμηλού ανταλλάγματος. Εκτοτε πέρασε ενάμισης μήνας, ενοχλήθηκε εν τέλει σφόδρα ο υφυπουργός Παντελής Καψής και ζήτησε να κοπεί η αναμετάδοση. Αποτέλεσμα; Προέκυψε επιστολή Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινουβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την οποία του ζητά να παρέμβει για να αποφευχθεί η ψαλιδιά. Ανάλογη επιστολή προς τον κ. Σουλτς απέστειλαν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, ενώ για το ίδιο ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί (υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, φυσικά) και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
ΥΓ. Στην επιστολή Τσίπρα αναφέρεται ως legal representative των εργαζομένων της ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ. Για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι αυτός ακριβώς ο αγγλικός όρος...