Σελίδες

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σωματείο Νοσοκομείου Σωτηρίας: Ερωτηματικά για τη νέα παραχώρηση κλινικής στο ΙΒΕΑΑ

Στη σημερινή, 23-10-2013, συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», ομόφωνα αποφασίστηκε η έκδοση αυτού του δελτίου τύπου και η συγκέντρωση υπογραφών από τους εργαζόμενους. 
Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται μετά τις χτεσινές εισηγήσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» στο ΔΣ του Νοσοκομείου, να προτείνει να προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με το ΙΙΒΕΑΑ ( Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών ) στην οποία φαίνεται ότι επεκτείνεται η παρουσία του Ιδρύματος μέσα στο Νοσοκομείο.
Στη σύμβαση προβλέπεται, εκτός από το ήδη παραχωρηθέν Λοβέρδειο και μία νέα παραχώρηση για χρήση στο ΙΙΒΕΑΑ και συγκεκριμένα της πρώην 8ης Πνευμονολογικής κλινικής (μίας από τις τέσσερις κλινικές όπου πρόσφατα μπήκε «λουκέτο»), για την υλοποίηση μελετών βιοϊσοδυναμίας – ανάπτυξης γενοσήμων φαρμάκων. Αξιοπερίεργο είναι ότι στην εν λόγω σύμβαση δεν αναφέρεται πουθενά η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει το ΙΙΒΕΑΑ, «για την ανακατασκευή, διαρρύθμιση και επέκταση του Λοβέρδειου κτιρίου με χρήση μονάδας για την διεξαγωγή γενικών κλινικών μελετών και ανάπτυξη της ελληνικής εθνικής τράπεζας βιολογικού υλικού ( με εργαστηριακούς χώρους )». (ΙΙΒΕΑΑ – ΚΟΙΝΟ – Α.Π.: 2686 – 17/10/2013).
Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή, 22-10-2013, παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, μαζί με εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ και πλήθος εργαζομένων, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τις απαντήσεις που πήρε. Παρά το ότι εκθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις μας και τις αντιρρήσεις μας, η πιο πάνω σύμβαση πήρε τελικά την έγκριση του ΔΣ του Νοσοκομείου. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων την καταψήφισε, ενώ δυστυχώς ο εκπρόσωπος των γιατρών την υπερψήφισε.
Επιπλέον μέχρι σήμερα η Διοίκηση όχι μόνο δεν έχει απαντήσει στο εξώδικο του Σωματείου, που αντιδρά στην παραχώρηση του Λοβέρδειου, αντίθετα με τις αποφάσεις της δίνει το πράσινο φως προκειμένου το ΙΙΒΕΑΑ να εγκατασταθεί και σε νέους χώρους και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου, προχωρώντας ακόμα και σε παρέμβαση στη λειτουργία του παιδικού σταθμού, που χρόνια τώρα εξυπηρετεί με το παραπάνω τα παιδιά των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας. Συγκεκριμένα, προτείνει συμμετοχή και των τέκνων του προσωπικού του ΙΙΒΕΑΑ με «λειτουργική αναβάθμισή και κατάλληλο προσωπικό», αμφισβητώντας έτσι την καταλληλότητα του ήδη υπάρχοντος.
Τις τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι τελικά θα τις πάρει η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περάσει ο χώρος και τα κτίρια του Νοσοκομείου μας και η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συμφωνεί απόλυτα με αυτές τις επιλογές.
Είναι γνωστή η θέση μας και η αντίθεσή μας στην παραχώρηση και σύμπραξη του Νοσοκομείου με φορείς που λειτουργούν υπό το καθεστώς των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργούν με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, ιδιαίτερα σε τέτοιους κρίσιμους τομείς. Θεωρούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες (έλεγχος βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων, Τράπεζα βιολογικού υλικού κλπ ), πρέπει να αναπτύσσονται και να λειτουργούν από δημόσιους φορείς και να έχουν την αυστηρή εποπτεία από το κράτος.
Όλα αυτά δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δώσει απάντηση.
  1. Γιατί μέχρι σήμερα ο Υπουργός Υγείας δεν ασχολήθηκε με τις αιτιάσεις του Σωματείου Εργαζομένων και στο εξώδικο που έχει αποστείλει στη Διοίκηση σχετικά με την σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητα της απόφασης παραχώρησης του Λοβέρδειου;
  2. Γιατί με αφορμή την σύλληψη του πρώην προέδρου του σωματείου αναφέρθηκε μόνο στην παραχώρηση του Λοβέρδειου και τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας και δεν έκανε καμία αναφορά στη νέα παραχώρηση της πρώην 8ης πνευμονολογικής κλινικής, αλλά και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του ΙΙΒΕΑΑ, με τη δημιουργία και λειτουργία μέσα στο Σωτηρία, Τράπεζας βιολογικού υλικού;
Ας απαντήσει προς το παρόν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Υγείας και κατά τα φαινόμενα μάλλον θα χρειαστεί να επανέλθουμε λίαν συντόμως.


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
 ΠΗΓΗ:ygeionomikoi.gr