Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ιταλία: Απεργιακή απάντηση σε λιτότητα και ρατσισμό

Απεργιακό κύμα ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας εξαγγέλλουν τα ιταλικά συνδικάτα. Στέλνουν μήνυμα κατακραυγής των περικοπών, την ώρα που ο Ε. Λέτα και η κυβέρνησή του είναι σε αστάθεια, προσπαθώντας να βγάλει από το μανίκι το ρατσιστικό χαρτί της «λαθρομετανάστευσης» αγκαζέ με τον ομόλογό του στην Ελλάδα, Αντ. Σαμαρά. 









Και οι δυο ηγέτες που συναντήθηκαν τη Δευτέρα προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα αλλού, μολονότι η περιοριστική πολιτική της ΕΕ που βαφτίζει τους μετανάστες "λαθραίους", "εγκληματίες", έχει οχυρώσει τις θάλασσες του νότου και τις έχει μετατρέψει σε απέραντο νεκροταφείο από τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία έως το Αιγαίο και τον Έβρο.
Ενδεικτική από τη Μάλτα είναι η δήλωση του Αντ. Σαμαρά, που θυμίζει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο»!

Πρόσφατα κάτοικοι της Λαμπεντούζα αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά επιμένει στα ίδια, περισσότερη αστυνόμευση με στήριξη του Βορρά!

Προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο για την κρίση, την άνοδο της ανεργία και της φτώχειας, στη μετανάστευση που τη βαφτίζουν "λαθραία".


Η συγκίνηση  που προκάλεσε  ο θάνατος των μεταναστών στην Ευρώπη «δεν αλλάζει τίποτα, γιατί  το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά αρχισυντάκτης ραδιοφωνικού σταθμού στην Ερυθραία  -απ' όπου προέρχονταν  τα περισσότερα θύματα του πρόσφατου ναυαγίου- που λειτουργεί με την υποστήριξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα  

Η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος των μεταναστών στην Ευρώπη «δεν αλλάζει τίποτα, γιατί το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά αρχισυντάκτης ραδιοφωνικού σταθμού στην Ερυθραία -απ' όπου προέρχονταν τα περισσότερα θύματα του πρόσφατου ναυαγίου- που λειτουργεί με την υποστήριξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Και όχι στο κύμα απολύσεων που κάνει ενορχηστρωμένα ο ιδιωτικός τομέας στο όνομα της σταθεροποίησης της κερδοφορίας μετά το σκάσιμο της φούσκας του 2008. Και όχι στις άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών των κυβερνήσεων για να πληρώσουν τα χρέη που έχει φορτωθεί το δημόσιο για να διασώσει τους αναξιοπαθούντες της «τέχνης του επιχειρείν», τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Υπό αυτό το τεταμένο κλίμα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, οι τρεις κύριες ιταλικές συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων θα πραγματοποιήσουν απεργίες και διαδηλώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες κατά του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2014, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UIL Λουίτζι Αντζελέτι έπειτα από συνάντησή του με άλλους συνδικαλιστές ηγέτες.
Ταυτόχρονα η οργανώσεις της Αριστεράς και φορείς ανοίγουν το μέτωπο κατά του ρατσισμού ζητώντας αλλαγές στους περιοριστικούς νόμους για τους μετανάστες που πνίγονται από την αστυνόμευση των υδάτων με τη Frontex.
Στο οικονομικό επίπεδο, ο προϋπολογισμός δέχεται έντονες επικρίσεις από συνδικάτα, εργοδότες και στις τάξεις των κυβερνώντων κομμάτων επειδή θεωρείται υπερβολικά άτολμος όσον αφορά τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη ή τη μεταρρύθμιση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια.
Ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας σε 2,5% του ΑΕΠ το 2014 από το 3% που είναι ο στόχος για φέτος, έχει γίνει εστία δυσαρέσκειας και αυξάνει την πίεση επί της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.
"Τα πάντα παραμένουν τα ίδια, δεν έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει τη χώρα", δήλωσε ο Αντζελέτι προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων CISL και CGIL.
Τα συνδικάτα ζητούν μείζονες αλλαγές στον προϋπολογισμό κατά την εξέτασή του από το κοινοβούλιο, όπου πρέπει να εγκριθεί ως το τέλος του έτους, όμως δεν προκήρυξαν πανεθνική γενική απεργία.
Κ. Σαρ. - με πληροφορίες ΑΠΕ 

ΠΗΓΗ: enet.gr