Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ανανέωσαν τους όρκους τους στο μνημόνιο

Σε γενικές και αόριστες δεσμεύσεις περί μείωσης της φορολογίας όταν επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή τονίζοντας ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, σε έξοδο από το μνημόνιο σε βάθος χρόνου το οποίο όμως για την ώρα αποτελεί μονόδρομο και εξάντληση της τετραετίας συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανανεώνοντας τη συμφωνία συνεργασίας τους στην κυβέρνηση. 

Επικαιροποιώντας τη προγραμματική συμφωνία ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο κείμενο που συνέταξαν, μεταξύ άλλων, υπεραμύνονται των ιδιωτικοποιήσεων με το επιχείρημα της μείωσης του χρέους και επακόλουθα της εξάρτησης από τους δανειστές.
“Το προγραμματικό αυτό πλαίσιο είναι ταυτόχρονα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ με στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη, οριστική και ασφαλή έξοδο της Πατρίδας μας από το μνημόνιο” αναφέρεται στο κείμενο σχετικά με την επιθυμία εξόδου από το μνημόνιο κάτι που προς το παρόν όμως επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος.
“Ένας δρόμος υπάρχει για την οριστική και πραγματική απαλλαγή της Πατρίδας μας από το μνημόνιο που αποτυπώνει την εξαιρετικά δύσκολη και άνιση διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές. Ο δρόμος αυτός συνθέτει δυο παράλληλους στόχους:
--Πρώτον, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία. Και παράλληλα, τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα.
--Δεύτερον, τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο “κανονικό” ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, μια οικονομία ανοικτή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, μια αγορά χωρίς αγκυλώσεις.”
Όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων αναφέρουν ότι “νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία.”
“Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το «μέτωπο ευθύνης» που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, πρακτικές και συμπεριφορές που καθήλωσαν την χώρα: την δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία, το λαϊκισμό, τη μιζέρια, την ηττοπάθεια και λογικές του βολέματος, της ήσσονος προσπάθειας, της αδράνειας και της απάθειας” επισημαίνουν.
Παράλληλα προχώρησαν σε αόριστες διατυπώσεις περί μείωσης της φορολογίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες κάνοντας λόγο για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. “Στο μεσοδιάστημα αυτό, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του εθνικού φορολογικού συστήματος και προκειμένου να επιτευχθούν οι επιτακτικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ολοκληρώνεται η εφαρμογή φορολογικών μέτρων εκτάκτου και προσωρινού χαρακτήρα που κατέστησαν αναγκαία λόγω της κρίσης”, αναφέρεται στη διακήρυξη.
Το κείμενο της ανανεωμένης προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται και στην κινητικότητα και αξιολόγηση στο Δημόσιο και ειδικά για την αξιολόγηση αναφέρουν ότι αποτελεί μια “διαρκή, φυσιολογική, θεσμική διαδικασία και όχι ένα έκτακτο απειλητικό μέτρο”. Μεταξύ των στόχων αναφέρουν εκ νέου το θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Τέλος όσον αφορά στο εσωτερικό της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι “ο διαρκής και θεσμικά οργανωμένος ενδοκυβερνητικός συντονισμός, η συνεχής αλληλοενημέρωση και συνεργασία των μελών της πολιτικής ηγεσίας κάθε Υπουργείου και των εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών εταίρων, η προληπτική διαχείριση όλων των θεμάτων πού σχετίζονται με τις συναρμοδιότητες υπουργείων και κυρίως η αφομοίωση των αρχών που διέπουν κάθε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ευρώπη, είναι απλές αλλά βασικές προϋποθέσεις για την πολιτική επιτυχία της Κυβέρνησης.”
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση και σε άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ενώ για το εκλογικό σύστημα επισημαίνουν ότι “είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία.” 

ΠΗΓΗ: enet.gr