Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

#aktinovolia_ert: Ένα γέλιο θα τους θάψει...

Μετά τη λογοτεχνία και την "κβαντισμένη" ποίηση του Καβάφη, η Φυσική έρχεται με τη σειρά της στο προσκήνιο. Η Real News δημοσίευσε την Κυριακή μια "είδηση" που αναπαράγεται στο διαδίκτυο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει έως και θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας, προκειμένου να καταστήσει αναγκαία την αποχώρηση των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής…
 
Ζητήθηκε από την
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να διεξ(αγ)άγει μετρήσεις ακτινοβολίας της κεραίας που τοποθέτησαν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ…




Όπως γράφει η εφημερίδα, το στοιχείο που τίθεται υπό διερεύνηση είναι η κεραία που τοποθετήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να πραγματοποιήσει στη γύρω περιοχή μετρήσεις ακτινοβολίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία που επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης, κατόπιν συζήτησης με τεχνικούς, η εκπομπή ακτινοβολίας αγγίζει τα 4.800 megahertz…»
Αυτό καθεαυτό το δημοσίευμα είναι για γέλια: Οι μαθητές του Γυμνασίου γνωρίζουν ότι τα Hz και τα MHz είναι μονάδες συχνότητας και όχι ισχύος. Η ισχύς στο Διεθνές Σύστημα (SI) μετρείται σε Watt (W).

Αναφέρουν τη συχνότητα στη θέση της ισχύος, για να εντυπωσιάσουν με ένα μεγάλο αριθμό (4.800 MHz), θεωρώντας ότι οι αναγνώστες τους δεν έχουν πάει σχολείο. Παράλληλα το πρόθεμα M -που μη ξεχνάμε, στη Φυσική δηλώνει εκατομμύρια- καθώς γράφεται ολογράφως (mega), προκαλεί ποικίλους συνειρμούς… Πρόσφατο είναι το συγχωροχάρτι για τα 23 χρόνια παρανομίας και το χάρισμα των αδειών ψηφιακής εκπομπής στους καναλάρχες.


Η πραγματικότητα είναι πως η επίμαχη κεραία εκπέμπει ισχύ μικρότερη ή ίση των 400 W(!), κατά  πολύ μικρότερη δηλαδή από την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Με δεδομένο ότι οι περιοχές γύρω από τον Υμηττό, όπου εκπέμπουν ένα σωρό κεραίες, δέχονται 5 έως 10 φορές μεγαλύτερης ισχύος ακτινοβολία, θα έπρεπε κατ’ αναλογίαν να … εκκενωθούν ο Βύρωνας, τα Ιλίσια, η Καισαριανή και του Ζωγράφου!

Θα μπορούσε να είναι απλώς διασκεδαστικό, η σκοπιμότητα όμως που ενδεχομένως υποκρύπτεται, δεν είναι καθόλου για γέλια. Ίσως το δημοσίευμα αποτελεί προανάκρουσμα  επέμβασης των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο, όπως ήδη διαβάζουμε σε άλλα ιστολόγια. Ειδικά επειδή επισημαίνεται στο διαδίκτυο πως η ίδια εφημερίδα ήταν εκείνη που προανήγγειλε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Γέμισαν το twitter και το faceboοk με καυστικά απολαυστικά σχόλια. 
 
Εξακόσια εξήντα πρωτογενή «τιτιβίσματα», χωρίς να προσμετρά κανείς τα retweets που αναμένονται στις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, μέσα σε λιγότερο από έξι ώρες· κι αυτά είναι μόνο όσα χρησιμοποιούν ρητώς τη «λέξη-κλειδί», το hashtag, #aktinovolia_ert για να γελοιοποιήσουν, χλευάσουν, διασκεδάσουν και -σε μια λίγο πιο σοβαρή νότα- ανασκευάσουν και καταρρίψουν μ' ένα γέλιο (γιατί μόνο τέτοιο του αξίζει) το αστοιχείωτο και σοβαρότατα «ασόβαρο» δημοσίευμα μεγάλης πραγματικά κυριακάτικης εφημερίδας, που αποπειράται να πραγματευτεί το ζήτημα της «επίκινδυνης», υποτίθεται, για τη δημόσια υγεία ακτινοβολίας που, υποτίθεται, εκπέμπουν οι κεραίες της Ανοιχτής ΕΡΤ, τις οποίες οι εργαζόμενοι, υποτίθεται, έχουν εγκαταστήσει στο Ραδιομέγαρο!
Γελά το πανελλήνιο με τις βλακείες του άρθρου και την παντελή του έλλειψη όποιας επιστημοσύνης, όταν μπερδεύει διαφορετικά -και στοιχειώδη- μεγέθη μέτρησης της φυσικής (όπως το έθεσε κάποιος με το γνωστό, πια, hashtag που δίνει στην ΕΡΤ την 1η κι άλλες δύο θέσεις μέσα στα πιο πολυσυζητημένα θέματα εν Ελλάδι: [είναι σα να προσπαθείς να μετρήσεις την ισχύ μιας έκρηξης και να λες ότι] «η βόμβα ήτανε σχεδόν χρώματος μωβ») - ακατάληπτο, επί της ουσίας, διασκεδαστικότατο, όμως, σίγουρα...










           tvxs.gr