Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς προστασία οι ενοικιαστές

Με τελεσίγραφο απάντησε χθες η τρόικα στην κυβέρνηση για το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, απορρίπτοντας όλες τις ενναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εμμένοντας στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση, τόσο για τις παλιές όσο και για τις νέες μισθώσεις. 
Το υπουργείο προσδοκά έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που σήμερα είναι δεσμευμένα με μακροχρόνιες συμβάσεις
Αυτό προκύπτει από επικοινωνία Ελλήνων αξιωματούχων με την τρόικα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.
Ωστόσο, η επικοινωνία περιορίστηκε ακριβώς στο γενικό προσδιορισμό της νέας κατάστασης χωρίς να διευκρινιστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως τι θα γίνει με τις υφιστάμενες μισθώσεις και το πώς και πότε θα προσαρμοστούν.
Ερμηνεύοντας την άκαμπτη θέση της τρόικας, πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με άλλο ένα θέμα: την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, σχέδιο το οποίο υποστηρίζει και διαμορφώνει με διακριτικότητα το υπουργείο Οικονομικών, διότι θέλει να συστήσει επενδυτικό fund με χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου για να αντλήσει έσοδα, είτε με τιτλοποίηση είτε με πώληση μέρους των μετοχών στο επενδυτικό κοινό. Η πλήρης απελευθέρωση θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αναμένεται να φέρει αναστάτωση στους εμπόρους και επαγγελματίες και θα δημιουργήσει σειρά δικαστικών διεκδικήσεων και εκκρεμοτήτων (σ.σ. καλό για τους δικηγόρους).
Επίσης είναι αδιευκρίνιστο εάν θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της στάσης του τομεάρχη Ανάπτυξης, Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η πλήρης απελευθέρωση.
Η εξέλιξη πάντως αυτή ευχαριστεί πλήρως τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η Ομοσπονδία τους, ΠΟΜΙΔΑ, θεωρεί αναγκαία την πλήρη απελευθέρωση των νέων μισθώσεων και τη σταδιακή απελευθέρωση των υφισταμένων.
Αντίθετα, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση και τις ανάγκες των εμπόρων και των επαγγελματιών, οι οποίοι είναι υπέρ της διατήρησης της 12ετίας για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις και έχουν αντιπροτείνει την 6ετή προστασία για τις νέες.
Προσφάτως και με αφορμή το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και υπουργείου Ανάπτυξης (το υπουργείο είχε προτείνει 3ετή προστασία για τις νέες συμβάσεις), ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, είχε προειδοποιήσει ότι η πλήρης απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Το ΕΒΕΠ αδυνατεί να ερμηνεύσει την επιμονή και τις αιτιάσεις της τρόικας για υπερπροστατευτικό, ανελαστικό και δεσμευτικό πλαίσιο νόμου που εμποδίζει την αναθέρμανση της αγοράς και έχει ως αποτέλεσμα τα χιλιάδες ξενοίκιαστα ακίνητα. Πριν από το 2009, με το ίδιο νομικό πλαίσιο, με διπλάσια ενοίκια, με καταβολή "αέρα" δεν έβρισκες να νοικιάσεις μαγαζί και σήμερα με 1 στα 2 ακίνητα ξενοίκιαστα πώς είναι δυνατόν να ευθύνεται το ίδιο περιοριστικό νομικό πλαίσιο; Πολύ φοβάμαι ότι η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι κάποιοι θέλουν τα ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα εδώ και τώρα και ελεύθερα ενοικιαστών». 

ΠΗΓΗ: enet.gr