Σε
«κακές τράπεζες» (bad banks) φορτώνουν οι ελληνικές τράπεζες τα
«κόκκινα δάνεια» βάζοντας τη διαχείρισή τους ακόμη και ιδιώτες-
Δραματικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προμηνύει η
μεταφορά των αυτών των δανείων σε ξένα «κοράκια», σε συνδυασμό με την
πιθανή άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και την πλήρη απελευθέρωση
των επαγγελματικών μισθώσεων.
Σε «κακές τράπεζες» (bad banks) φορτώνουν οι ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια» βάζοντας στη διαχείρισή τους ακόμη και ιδιώτες. Σύμφωνα με την «Αυγή», οι τράπεζες καταρτίζουν σχέδια για να μεταφέρουν τα προβληματικά δάνεια (τα οποία ξεπερνούν το 30% αγγίζοντας τα 70 δισ. ευρώ!) στις λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad banks).
«Κινήσεις για αποτελεσματική διαχείριση και αναδιάρθρωση επισφαλών δανείων» από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική»: «οι τραπεζικοί όμιλοι ακολουθούν τη συμβουλή του ΔΝΤ για τη δημιουργία bad banks, στις οποίες θα μεταφέρονται χαρτοφυλάκια δανείων σε καθυστέρηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση και αναδιάρθρωσή τους. Εθνική και Πειραιώς, διά στόματος υψηλόβαθμων στελεχών τους, ανέφεραν, χθες, στο Reuters ότι σχεδιάζουν τέτοιες κινήσεις και μάλιστα άμεσα, η μεν πρώτη έως το τέλος του έτους και η δεύτερη μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014». Η Εθνική Τράπεζα, όπως δήλωσε κυνικά, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Χριστοδούλου, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει μια «bad bank», προκειμένου «να μεταφέρει χαρτοφυλάκια δανείων, με στόχο να υπάρχει λειτουργική ανεξαρτησία της οντότητας και, με τον τρόπο αυτόν, καλύτερη εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καλύτερη διαχείρισή τους». Ο Όμιλος Πειραιώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Ανθιμο Θωμόπουλο, εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των «κόκκινων» δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο και ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Κατά 11 δισ. αυξήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» σε οκτώ μήνες
Με καλπάζοντα ρυθμό τα δάνεια μετατρέπονται σε «κόκκινα» (που δεν μπορούν δηλαδή να εξυπηρετηθούν από τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά): Κατά 11 δισ. αυξήθηκαν το διάστημα Αυγούστου 2012 - Μαρτίου 2013 και ήδη ξεπερνούν τα 70 δισ.! «Μη εξυπηρετούμενα» είναι για περισσότερο από τρεις μήνες το 27,5% των στεγαστικών, το 22,9% των επιχειρηματικών και το 42,4% των καταναλωτικών Αποκαλυπτική για το μέγεθος της «φούσκας» είναι η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων:
Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τρόικα «κόπτονται» να μην θιγεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται να πουλήσουν σε ξένους «οίκους» (βλέπε αρπακτικά) τα επισφαλή χαρτοφυλάκια. Ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταφοράς των επισφαλών δανείων σε ξένα κοράκια (distress funds), γεγονός που, σε συνδυασμό με την επικείμενη άρση του παγώματος πλειστηριασμών, ενδέχεται να προκαλέσει δραματικες συνέπειες ιδιοκτήτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τράπεζες επισφαλειών, οι αποκαλούμενες «bad banks», συστήθηκαν πρώτα στην Ιρλανδία και εν συνεχεία στην Ισπανία. Στόχος των τραπεζών αυτών ήταν να αγοράσουν τα τοξικά δάνεια των προβληματικών τραπεζών και των δύο χωρών που γονάτισαν από την κατάρρευση της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων.
ΠΗΓΗ: left.gr