Σελίδες

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.

 
Κορυφαία θέματα δεοντολογίας εγείρει για τους γιατρούς η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων, η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική. 
Σε μείζον θέμα και για τους γιατρούς εξελίσσεται η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Ο 21χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς έχει συμπληρώσει 25 μέρες χωρίς σίτιση και – σύμφωνα με ιατρικές πηγές – στο εξής δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εξέλιξη.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για παρεμβάσεις οργάνων της πολιτείας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική σίτιση του απεργού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική και δικαστική εξουσία προσπαθούν να εμπλέξουν τους θεράποντες γιατρούς, με τον ισχυρισμό πως η επιβολή αναγκαστικής σίτισης στον απεργό πείνας θα αποτρέψει το μοιραίο:
“Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να διευκρινίσουμε πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς.
Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!
Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική”.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του:
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.
πηγή:iatronet.gr