Σελίδες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Χουλιαράκης προς ΠΟΕΔΗΝ: Όλα τελούν υπό την έγκριση της τρόικα.

meta-igeionomikon2 Στη σημερινή συνάντηση (4/3/2016) της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Χουλιαράκη επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η πρόσδεση της κυβέρνησης στο μνημονιακό άρμα. Ο σχεδιασμός και η χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται εξ` ολοκλήρου στα χέρια των δανειστών.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Υπουργού ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών και ουσιαστικά υπό την έγκριση τους, οι τροπολογίες για την επαναφορά της αποζημίωσης για νυχτερινά και αργίες στο ύψος που ήταν στο προηγούμενο μισθολόγιο καθώς και για την μη περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος κατά τη διάρκεια θεσμοθετημένων αδειών!

 Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του κ. Χουλιαράκη να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων στην Υγεία ότι το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει στον Προκρούστη, δηλώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές πρακτικές» δεν οδηγούν στην κατάργησή του.
Από τη συνάντηση προέκυψε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του κ. Πολάκη περί «τυπογραφικού λάθους» όσο αφορά την μείωση του επιδόματος των προϊσταμένων της νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας,. Ο κ. Χουλιαράκης μάλιστα παραδέχτηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η περικοπή του επιδόματος κατά 100 ευρώ. Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε επιμονή κάποιων - που δεν κατονόμασε τελικά- για τη συγκεκριμένη περικοπή. Ο υπουργός εμφάνισε ως επιτυχία την παραμονή του επιδόματος στα 250 ευρώ «διότι οι πιέσεις από την τρόικα ήταν ασφυκτικές». Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχαμε ως παράταξη ότι η συγκεκριμένη περικοπή είχε δρομολογηθεί με μοναδικό σκοπό το λεγόμενο «δημοσιονομικό όφελος».
Όσο για το επίδομα παραμεθορίων περιοχών, θα αντικατασταθεί -είπε- από το επίδομα προσβασιμότητας, χωρίς να αλλάξει το ύψος της συνολικής δαπάνης. «Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι πάντως σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης δεν επανέλαβε τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς για αυξήσεις στο μισθολόγιο, περιοριζόμενος απλώς στην επισήμανση ότι δεν υπάρχουν νέες ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Ο υπουργός επανέλαβε με έμφαση τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης για αυξημένη χρηματοδότηση το 2016 για τα νοσοκομεία (σε σχέση με το 2015) δεσμευόμενος μάλιστα να αποστείλει υπόμνημα στην ΠΟΕΔΗΝ στο οποίο θα περιέχονται τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του υπουργείου υγείας.
Στις αιτιάσεις της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ για τη μειωμένη κατά 38 εκατ. ευρώ δαπάνη μισθοδοσίας που δείχνει ότι δεν πρόκειται να φτάσουν στα Νοσοκομεία ο αριθμός των προσλήψεων που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση για το 2016, ισχυρίστηκε ότι το κονδύλι θα προκύψει από τον  αυξημένο (!) προϋπολογισμό του υπουργείου.
"Ενδιαφέρον" είχε η επιμονή του σε προσλήψεις μέσα από κοινοτικά προγράμματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι μόνιμες προσλήψεις που εξαγγέλλονται είναι απλώς πυροτεχνήματα, ενώ οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις διευρύνονται και γίνονται καθεστώς.
Για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, παραπέμποντας για το θέμα στο υπουργείο εργασίας.
Ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί «οικονομικής ανάκαμψης» ως το 2019 και άρα μέσω αυτής θα δοθεί η δυνατότητα για άσκηση μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής. Βασικό στοιχείο στην επιχειρηματολογία του ήταν η σύγκριση της πολιτικής της Κυβέρνησης με τις επιλογές Μητσοτάκη και την τύχη που είχε επιφυλάξει στους δημοσίους υπαλλήλους.
Τέλος, μίλησε για «επιτυχίες» της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις των δανειστών,  υπονοώντας ότι πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι με όσα έχει «πετύχει»…
Είναι προφανές ότι από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψαν θετικά στοιχεία ούτε αντιμετωπίστηκαν αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων στην υγεία. Για μία ακόμη φορά  επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε επισημάνει ως παράταξη ότι όχι μόνο δεν μπορούν να δοθούν λύσεις μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών αλλά αντίθετα υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για νέα αντεργατικά κι αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να «πιαστούν» οι δημοσιονομικοί μνημονιακοί στόχοι.
Μακρής Ανδρέας
Μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ
Εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών
Αναδημοσίευση από: http://ygeionomikoi.gr