Σελίδες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Απλήρωτοι 3 μήνες και με το νόμο!

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν δύο επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, ανατρέπουν νομικές υποχρεώσεις του εργοδότη, όπως αυτή της μηνιαίας καταβολής του μισθού, τον οποίο μπορούν να καταβάλλουν μετά την πάροδο τριών μηνών, ανοίγοντας ορέξεις για διεύρυνση του φαινομένου το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στη φεουδαρχοποίηση της εργασίας. 


Η αρχή γίνεται από δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φύλαξης (security), η μία εκ των οποίων έχει εγκριθεί (κυρωθεί), δηλαδή έχει πάρει υπογραφή από το υπουργείο Εργασίας.
Με τη συγκεκριμένη σύμβαση νομιμοποιείται ο εργοδότης να καθυστερήσει μέχρι 3 μήνες την καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Μάλιστα υπάρχει άρθρο στη σχετική σύμβαση ότι στην περίπτωση που η εταιρεία δώσει τυχόν πρόσθετες παροχές (πέραν των νομίμων) αυτές θα συμψηφίζονται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, τα νυχτερινά, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές (!).
Ταυτόχρονα ανατρέπει και το θεσμοθετημένο πενθήμερο με εξαήμερη εργασία, όποτε αυτή κρίνεται αναγκαία. 

Δουλειές με τη σέσουλα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες παίρνουν δουλειές με τη «σέσουλα» από το κράτος για τη φύλαξη δημοσίων κτηρίων και υπηρεσιών και άρα χρήματα, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο πρέπει εταιρείες τέτοιων μεγεθών να καταπατούν ακόμα και θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία εταιρεία φύλαξης έχει συμπεριληφθεί στις 500 πιο αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη ακόμα και στον τομέα των προσλήψεων, τις οποίες απ' ό,τι προκύπτει δεν πληρώνει (!!!).
Το περιστατικό καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για «τερατογενέσεις στις μνημονιακές συλλογικές συμβάσεις».
Επισημαίνει μάλιστα ότι παρά τον προδήλως παράνομο χαρακτήρα της ΣΣΕ, αυτή έγινε αποδεκτή, πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, του οποίου ηγείται ο πλέον μνημονιακός και εργοδοτικός υπουργός που ανέδειξε η χώρα. 

ΠΗΓΗ:enet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: