Σελίδες

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Παραιτήθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Την παραίτησή τους έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, τα μέλη της Συγκλήτου μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (18/11) το απόγευμα, αντιδρώντας στο κλίμα τρομοκρατίας για αστυνομική επέμβαση που καλλιεργεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Νωρίτερα σήμερα, οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  ανακοίνωσαν τη συνέχιση των απεργιών τους για 11η εβδομάδα, κόντρα στις κυβερνητικές απειλές επιστράτευσής τους, προκηρύσοντας δύο 48ωρες απεργίες έως την Παρασκευή (22/11) και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντίστοιχα. Την ερχόμενη Τετάρτη (20/11) θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ - ΤΕΙ.
«Ζητήσαμε από τον κ. Πελεγρίνη να χρησιμοποιήσει τις παραιτήσεις μας αν και εφόσον το κρίνει, όπως το κρίνει. Αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα στο ΕΚΠΑ διότι με αστυνομία εμείς δεν κάνουμε μάθημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συγκλήτου, Βαλσαμής Βαλσαμάκης.
«Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως για να δώσει λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημίων και φυσικά δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι απαραίτητοι αυτοί για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης δεν αποδεχόμαστε τη λίστα του ΑΣΕΠ, η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε ν' ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας». Ο πρύτανης εξουσιοδοτήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ώστε να βρεθεί μια λύση.

ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΕΧΗ ΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, για ενδέκατη εβδομάδα, με άλλες δύο 48ωρες απεργίας έως και την Παρασκευή αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών είχαν ζητήσει από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία.
Επίσης, τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα αποφάσισε στη συνέλευσή του και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζεται εν μέσω έντασης των απειλών από την πλευρά της κυβέρνησης για παρέμβαση της Αστυνομίας και την επίταξή τους και ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας 

ΑΓΩΓΗ Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ ΚΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθεσε ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης κατά των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Στην αγωγή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω μέλη τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση λειτουργίας του ιδρύματος. Ο Πρύτανης δηλώνει ότι την αποζημίωση που θα εισπράξει για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.
Ο Θ. Πελεγρίνης επικαλείται ανακοίνωση του Συμβουλίου στις αρχές του μήνα στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: "«Το Συμβούλιο εκτιμά ότι σοβαρότατη ευθύνη έχει ο Πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του." Στη συνέχεια το Συμβούλιο του καταλογίζει μια σειρά από παραλείψεις που είχαν κατά την άποψη των μελών της ως αποτέλεσμα "Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα" καλώντας μάλιστα υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση να λάβουν μέτρα.

ΠΗΓΗ:iskra.gr