Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Aπολύσεις… κοινωνικής δικαιοσύνης

Τόμσεν: «Μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με περίπου 60% ανεργία στους νέους και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων, όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Το στίγμα της νέας λιτότητας, της περιόδου 2014-2016, έδωσε ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν. Κλειστά χαρτιά για ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους

Του Μάριου Χριστοδούλου


Πιέσεις για νέα επώδυνα μέτρα, την περίοδο 2014-2016, ασκεί η τρόικα, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα μοιράσει στους οικονομικά ασθενέστερους το 70% ή αλλιώς τα 570 εκατ. ευρώ από το φετινό πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ. Το στίγμα της νέας λιτότητας δίνει ο «σκληρός» άντρας της τρόικας Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014-2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα» είπε ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η ανάγκη για νέα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Εκπληξη

Για το «καυτό» θέμα των απολύσεων που πρέπει να φτάσουν τις 15.000 έως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 θα πρέπει να γίνουν φέτος, ο κ. Τόμσεν είπε πως «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με περίπου 60% ανεργία στους νέους και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων, όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο ιδιωτικός τομέας

Την ίδια σκληρή άποψη έχει και για τον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί η ανεργία στους νέους να αγγίζει το 60%, όμως το εφιαλτικό αυτό ποσοστό δεν εμποδίζει τον αξιωματούχο της τρόικας να προτείνει την απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων.

Το ίδιο υποδεικνύει να πράξει η κυβέρνηση και με την πρώτη κατοικία. Ερωτηθείς για την απελευθέρωση του μέτρου των πλειστηριασμών για χρέη άνω των 200.000 ευρώ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι πολλοί έχοντες στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Για το χρέος των 321 δισ. ευρώ και τις συζητήσεις για τα σχέδια ελάφρυνσης που γίνονται «μπρος και πίσω» από τις κάμερες, ο κ. Τόμσεν προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί δέσμευση της ευρωζώνης. «Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο» είπε το ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr