Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοφανές πλεόνασμα... περικοπών !

Στην επικοινωνιακή καταιγίδα που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να μας πείσει για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών της, εντάσσεται μεταξύ των άλλων, και η "επιτυχία" της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μας παραθέτουν στατιστικά στοιχεία, προσθαφαιρέσεις, ψυχρούς αριθμούς δηλαδή, για να μας πούν στο τέλος ότι "πετύχαμε πλεόνασμα 812 εκ. ευρώ για το 2013 και θα έχουμε άλλα 2,9 δισ. ευρώ το 2014. Όμως οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, δεν χωράνε στην ψυχρή "λογική" τους και τους αριθμούς τους. 

Οι άνεργοι, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, οι χρεοκοπημένοι μικροεπαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι άστεγοι, όλοι αυτοί που περιμένουν στις ουρές των συσσιτίων, ζούν ένα άλλο πλεόνασμα: Αυτό της κοινωνικής αναλγησίας μέσω των περικοπών των δαπανών στα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
Θλιβερή πρωτιά σ`αυτές τις περικοπές, κατέχει και η υγεία-πρόνοια-περίθαλψη.
Μ` αυτό τον τρόπο κατάφεραν να καταγράψουν τον "άθλο" τού πρωτογενούς  πλεονάσματος.
...Και `μείς νομίζαμε ότι είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, δίκαιης φορολογικής πολιτικής, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής,αύξησης των Δημοσίων Επενδύσεων κ.τ.λ. !
Αναδημοσιεύουμε από το virus.com.gr  ένα σχετικό άρθρο για τον τρόπο πού επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα

Τη «νύφη» του πλεονάσματος καλείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, που θα δει τις δαπάνες για φάρμακα και παροχές ασθενείας να «πετσοκόβονται», βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού του 2014, που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 2,9 δισεκ. ευρώ, στηριζόμενο, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των δαπανών.
Η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να αγγίξει το 30% και στις λοιπές παροχές ασθενείας το 25%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε περιστολή 1,6 δισεκ. ευρώ, από τα  5,2 δισεκ. στα 3,6 δισεκ., σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Το παραπάνω ποσό φαίνεται πως αντιστοιχεί και στο μεγαλύτερο μέρος της μείωσης που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Το κράτος θα δαπανήσει το 2014 περίπου 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μειώσεις που θα επηρεάσουν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία (- 1,6 δισεκ. ευρώ) και εν συνεχεία τα νοσοκομεία (-528 εκατ. ευρώ) και εν τέλει τον ΕΟΠΥΥ (-334 εκατ. ευρώ).
Ο προϋπολογισμός θα πάει στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου.