Σελίδες

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αίτημα εξεταστικής για τα «αμαρτωλά» υποβρύχια

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις κατασκευής υποβρυχίων, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, αλλά και να «δοκιμάσει» εκ νέου τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μπορεί βέβαια ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποτελεί το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση, γεγονός που θα προκαλέσει νέες αντεπιθέσεις του ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου, ωστόσο η πρόταση θα λάβει χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης με το Μαξίμου και τη Συγγρού.


Και αυτό διότι αποτελεί πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής να μην αφορά αποσπασματικά μόνο την περίοδο υπουργίας Βενιζέλου, αλλά να μπει στο «μικροσκόπιο» και η διαχείριση του ζητήματος από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. «Αφενός δεν μπορούμε να ξαναδικάσουμε τον Τσοχατζόπουλο, αλλά για να βρούμε τις αιτίες αυτής της τραγικής κατάστασης πρέπει να αναζητήσουμε τι έγινε και από τις κυβερνήσεις μετά το 2001, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζουν την πολιτική τακτική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες επί του ζητήματος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση και η Ν.Δ. θα παραμένει εκτεθειμένη όσο θα επανέρχονται στο προσκήνιο οι δηλώσεις πρώην και νυν κορυφαίων στελεχών της, όπως ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παράλληλα, όμως, οι αρμόδιοι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η πρόταση που καταθέτουμε δεν έχει κανένα στοιχείο “βεντέτας” σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχουμε “μέτωπο” με κανέναν, ούτε θέλουμε την εξόντωση κανενός. Πρέπει όμως οι υπεύθυνοι να πληρώσουν και να ανοίξουν πάλι τα ναυπηγεία».

Ούτως ή άλλως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποτελέσει «κομβικό» πρόσωπο στις έρευνες, καθώς δεν «άγγιξε» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μόνο ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης για δεκατρείς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 1999 μέχρι τον Μάρτιο του 2000, με τα καθήκοντά του να άπτονται και των συμβάσεων για τα υποβρύχια.

Νίκος Σβέρκος 

ΠΗΓΗ:efsyn.gr