Σελίδες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ν. Χουντής: Οι δανειστές δεν επιστρέφουν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

«Τα ομόλογα που είχε πάρει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα από την Ελλάδα δεν κουρεύτηκαν ποτέ». Αυτό αποκάλυψε ο Νίκος Χουντής στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη στο HOT DOC Radio και πρόσθεσε ότι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που είχαν πάρει οι δανειστές δεν επεστράφησαν στην Ελλάδα ποτέ, παρά τις δεσμευτικές ως προς αυτό, αποφάσεις του Eurogroup.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα του να αξιοποιηθεί αυτό το στοιχείο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να πιέσει τους δανειστές, ενώ τόνισε ότι η όποια αντίδραση των κυβερνώντων θα καταδείξει και το αν υπάρχει πολιτική βούληση επί του θέματος.

Ο Νίκος Χουντής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ζητά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τον ενημερώσουν:
α) για τη «συνολική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (SMPs και ANFAs), από το 2010 μέχρι και σήμερα, σε τιμές κτήσης», ποια είναι τα «κέρδη που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από την κατοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τα έτη 2010, 2011 και 2012».
β) «ποιο είναι σήμερα το ποσό που έχει κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και για ποια έτη».
γ) πως σχολιάζουν τους νομικούς ισχυρισμούς των Κεντρικών Τραπεζών και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργεί η υπαναχώρηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους,
Καταλήγοντας στις ερωτήσεις του, ο Νίκος Χουντής, σχολιάζει με καυστικό τρόπο τους ισχυρισμούς των Κεντρικών Τραπεζών, θέτοντάς του το ερώτημα: «γιατί δεν εκφράστηκαν οι ενδοιασμοί για την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ, κατά τη διάρκεια των συνόδων του Eurogroup στις 21/2/12 και στις 27/11/12; Κανείς δεν γνώριζε στο Συμβούλιο και στο Eurogroup τις διατάξεις των Συνθηκών; Γιατί δεν εκφράστηκαν τότε αντιρρήσεις από την ΕΚΤ;»