Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μεγαλειώδης πορεία διαδήλωση για το Πολυτεχνείο


Ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή δεκάδεων χιλιάδων διαδηλωτών,  η μεγάλη ενωτική και αγωνιστική πορεία προς στην αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν  οι εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.



Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30 από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στην κεφαλή βρέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ. «Η φλόγα της εξέγερσης δε σβήνει» έγραφε το πανό των φοιτητών.

Αργότερα, ξεκίνησε και η πορεία που έχει καλέσει το ΚΚΕ.

Να σημειώσουμε ότι πολύ μεγάλα ήταν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ πολύ μεγάλο και αγωνιστικό, όπως πάντα, ήταν και το μπλοκ του ΚΚΕ.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η εντυπωσιακή προσέλευση στην πορεία του Πολυτεχνείου σημειώθηκε παρά την πρωτοφανή αστυνομοκρατία που είχε κατακλύσει το Αθηναϊκό κέντρο και παρά το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά αποκλειστεί η πρόσβαση προς το κέντρο, ενώ έδινε και έπαιρνε η τρομοκρατία με πολλές δεκάδες αυθαίρετες προσαγωγές πολιτών, ιδιαίτερα νέων, από την αστυνομία.

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι από το πρωί είχαν κινητοποιηθεί σε πρωτάκουστη έκταση όλες οι αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι προς το κέντρο να είναι από νωρίς κλειστοί.

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί ήταν στο πόδι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ περιβάλλονταν από μεγάλο αριθμό αστυνομικών με πολιτικά και μοντέρνο ατημέλητο νεανικό ντύσιμο, ορισμένοι εκ των οποίων διαχέονταν στα μπλοκ των διαδηλωτών, με αποστολή επόπτευσης, πληροφόρησης, αλλά και «προβοκατόρικης» επέμβασης αν χρειασθεί.

Η αστυνομία, προκειμένου να "προστατέψει" το ξενοδοχείο Μεγ. Βρεττανία είχε κλείσει με διμοιρίες και κλούβες την Γεωργίου Α' και η πορεία κατευθύνθηκε προς την Αμαλίας από την Όθωνος.

Αφού η πορεία πέρασε από το ύψος του Χίλτον, έφτασε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η αστυνομοκρατία ήταν ασφυκτική, με τριπλή σειρά από ΜΑΤ. Αργότερα, και αφού τα περισσότερα μπλοκ πέρασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν την αρχή της Πανόρμου και οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς την Κηφισίας.

alt
alt
alt
Δυναμική ήταν και η παρουσία των απολυμένων της ΕΡΤ. Με συνθήματα όπως «έξω τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ» έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους ενώ έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τον κόσμο που παρακολουθεί την πορεία.

Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως με απαράδεκτη εντολή της αστυνομίας παραμένουν κλειστοί από τις 13.00 οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», καθώς και οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι». Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει ως στόχο να ανακοπεί η προσέλευση των πολιτών. Η πρόσβαση στην πορεία ήταν εφικτή  μόνο από τους σταθμούς "Ομόνοια" και "Μοναστηράκι".

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πορεία προς το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων. Με οργανωμένα μπλοκ συμμετείχαν τόσο οι κάτοικοι της περιοχής των Σκουριών, όσο και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Οι πορείες, ενώθηκαν στην περιοχή Συντριβάνι, με κατεύθυνση προς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου έχει προγραμματιστεί μουσική συναυλία.

Από το πρωί εκατοντάδες άτομα προσήλθαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής σους αγωνιστές της εξέγερσης.

ΠΑΤΡΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Επίκεντρο των εκδηλώσεων το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών όπου οι φοιτητικοί Σύλλογοι, φορείς και κόμματα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ υπήραν αναφορές για ρίψη μολότοφ από μερίδα των διαδηλωτών και δακρυγόνων από τα ΜΑΤ.
alt
alt
ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΕΧΝΕΙΟ

 Παρά τις αντιξοότητες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέπεμψαν ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από το χώρο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ξεκινώντας από το μεσημέρι του Σαββάτου (16/11) μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής (17/11).

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και θα εκπέμψουμε από το Πολυτεχνείο, μέσω διαδικτύου, με τη βοήθεια μόνο των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΕΜΠ» τονίζει ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ και καλεί «σε κλιμάκωση για να κερδίσουμε τώρα τις μάχες, αλλά και να αποτρέψουμε το νέο κύμα απολύσεων, που προετοιμάζουν κυβέρνηση - τρόικα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 40η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



alt

alt

alt

alt
altalt

alt


ΠΗΓΗ: iskra.gr