Σελίδες

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλους - Να αποσυρθεί η τροπολογία Γεωργιάδη

Επάρκεια φαρμάκου και πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλους τους πολίτες η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Α. Γεωργιάδη να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις ατάκες και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που δεν υπηρετεί ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τον πολίτη.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι από τη μία ο Α. Γεωργιάδης αύξησε την τιμή σε 265 φάρμακα και από την άλλη μειώνει την τιμή σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φαρμάκων. "Αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και τον υπουργό", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, σημείωσε ότι "όταν κινδυνεύει η ζωή τόσου μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όταν το 28% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις", τονίζοντας ότι η τροπολογία αφορά μείωση της δημόσιας και όχι της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Όσον αφορά τον υπουργό Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε: "Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο καλύτερος υπουργός για μία κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά". Παράλληλα, τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις ανοησίες περί διαπλοκής του ρ/σ Στο Κόκκινο, λόγω διαφήμισης 3.500 ευρώ.
Βίντεο με την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα

Βίντεο με την τοποθέτηση του Γ. Μπασκόζου
**********************

Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα, του Γ. Μπασκόζου και του Π. Κουρουμπλή 
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορουν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία του ελληνικού λαού. Στο θέμα του φαρμάκου, να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο μεγάλος κίνδυνος και η μεγάλη αγωνία μας είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φθηνό, ποιοτικά ελεγχόμενο φάρμακο. Ο κίνδυνος δεν είναι δυνητικός. Όταν κινδυνεύει η ζωή τόσου μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις. Μείωση της δημόσιας ή της ιδιωτικής δαπάνης; Για ποια μείωση μιλάει ο υπουργός; Η τροπολογία αφορά τη μείωση της δημόσιας και όχι της ιδιωτικής δαπάνης.
Ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε υπουργός, αύξησε τις τιμές σε 265 φάρμακα τον προηγούμενο Αύγουστο. Και έρχεται τώρα με μία τροπολογία, που μιλάει και μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όχι της ιδιωτικής, να μειώσει τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων, αλλά σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό. Αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και των υπουργών.
Η επίμαχη τροπολογία ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί, ούτε τον πολίτη.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει χάσει τον έλεγχο, για αυτό και εγώ ήρθα σήμερα εδώ για να του δώσω τα εύσημα. Είναι ο καλύτερος υπουργός για μία κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά.
Αν η κυβέρνηση και ο Ά. Γεωργιάδης επιμείνει στην κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας δίχως διάλογο, δίχως διαβούλευση, σημαίνει ότι μόνος στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα είναι υπόλογος ο ίδιος για τους κινδύνους που θα προκαλέσει η απόφασή του για τη δημόσια υγεία.
Εμείς δεν δινουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν, ούτε διαγώνισματα στα τηλεπαράθυρα. Οι προτάσεις μας είναι διαυγείς. Κριτής μας είναι ο λαός.
Καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να αποσύρει την τροπολογία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: 
Ο κόσμος βιώνει μία σκληρή πραγματικότητα. Εμείς σήμερα ήρθαμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν ήρθαμε να πούμε ατάκες, σας έκανα ανάλυση. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει τη μνημονιακή επιταγή και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ένα όργιο διαπλοκής. Να θυμηθούμε την τεράστια σπατάλη εκατομμυρίων στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια. Να αρχίσουμε να κάνουμε εξεταστικές επιτροπές για όλα; Να αρχίσουμε.
Έχουμε 4 υποβρύχια που σαπίζουν επειδή μας έφεραν έναν ψευδοεπενδυτή και επειδή ζητάμε το αυτονόητο, να γίνει εξεταστική επιτροπή, μας κατηγορούν ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους. Αυτή η τακτική είναι αστεία.
Ειμαστε ανοιχτοί να αντιπαραβάλλουμε τα δισεκατομμύρια της διαπλοκής με τα 3.500 ευρώ που παίρνει διαφήμιση ο ρ/σ Στο Κόκκινο.
Γ. Μπασκόζος 
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής Γεωργιάδη.
Εμείς δε συμφωνούμε ότι η τροπολογία Γεωργιάδη θα φέρει δημοσιονομικό όφελος. Ό,τι ισχυρίζεται, δεν αποδεικνύεται πουθενά.
Αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού η τελική τιμολόγηση. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε την πολιτική βούληση του υπουργού.
Δε θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας την μονοπώληση πολυεθνικών εταιρειών γενοσήμων.
Να σταματήσει το χαράτσι του 1 ευρώ.
Απαιτούμε να επανεξεταστούν οι αυξήσεις των 265 φαρμάκων που έκανε ο Γεωργιάδης τον Αύγουστο.
Να μειώσουμε την πραγματική συμμετοχή των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη.
Π. Κουρουμπλής 
Ο ΕΟΦ αποψιλώνεται από δυναμικό, τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα δεν τυγχάνουν κανενός ελέγχου.
Γιατί φέρει μία τόσο κρίσιμη τροπολογία, χωρίς να την καταθέσει στην Επιτροπή με ηρεμία και να έρθει μετά στην Ολομέλεια.
Έρχεται ο υπουργός υγείας και αυξάνει την τιμή σε 265 σκευάσματα με δαπάνη πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ; Να επαναφέρει ο κ. Γεωργιάδης τα 265 φάρμακα στην προγενέστερη τιμή και εμείς θα τον στηρίξουμε. Να πάμε σε μία διαβούλευση με αυτήν την πρόταση.
Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Γεωργιάδη. Αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης, θα αποδειχθούν φούμαρα.
Αφού ενδιαφέρεται τόσο πολύ ο κ. Γεωργιάδης, να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών.
**Φωτογραφία από EuroKinissi - Γεωργία Παναγοπούλου 
ΠΗΓΗ:left.gr