Σελίδες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Επιχείρηση κατά των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία

Άρχισε η σταδιακή επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο ουκρανός πρόεδρος, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης βορείως του Ντονέτσκ, διεξάγεται σε στάδια, όπως τόνισε, «προσεκτικά» και «υπεύθυνα». Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η υπέρασπιση των ουκρανών πολιτών».
 
Μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.
 
Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.
 
Το μεσημέρι της Τρίτης, φιλορώσοι αυτονομιστές παρέδωσαν οικειοθελώς το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ, το οποίο είχαν καταλάβει το περασμένο Σάββατο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.
 
Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα "εξοντωθούν".
 
Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις "ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις". Είναι "ένας δύσκολος εχθρός", σημείωσε.
 
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί."Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο για τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις ανατολικές περιφέρειες. «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου» δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώ ο Τουρτσίνοφ καταλόγισε στη Μόσχα «ωμά σχέδια» για την αποσταθεροποίηση της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
 
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ θα "στερείτο βάσης και θα ήταν αντιπαραγωγική"."Αντί να μας φοβίσει με μια νέα σειρά κυρώσεων, η ΕΕ θα έκανε καλύτερα να επικεντρωθεί στην κοινή αναζήτηση μιας λύσης στην εσωτερική κρίση στην Ουκρανία", σημειώνει.
 
Με την χθεσινή της απόφαση, η ΕΕ "έδειξε εκ νέου την απόλυτη έλλειψη κατανόησης των διαδικασιών που γίνονται στην Ουκρανία και χειρότερα, της επιφυλακτικότητάς της να κατανοήσει και να αναγνωρίσει τους λόγους και τα κίνητρα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας", προσθέτει.
 
Η ΕΕ αποφάσισε χθες να διευρύνει τον κατάλογο με τους Ρώσους και τους φιλορώσους Ουκρανούς στους οποίους έχουν επιβληθεί στοχευμένες κυρώσεις, κατηγορώντας ευθέως την Ρωσία για την "κλιμάκωση" της κατάστασης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
 
Να πάρει αποστάσεις από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των φιλορώσων διαδηλωτών στην Ουκρανία ζητεί από το Κρεμλίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι και στην ΕΕ.
   
 Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
"Παρόλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες", αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται έπειτα από δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στη χώρα ο βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς.
 
"Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Μαϊντάν, εξαιρετικά υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσόφωνων από ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η παραπληροφόρηση πως αυτοί οι τελευταίοι καταφθάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντικατοπτρίστηκε στην υποστήριξη της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία".
 
Στην έκθεση, στην οποία αναλύονται τα γεγονότα ως τις 2 Απριλίου, απευθύνεται έκκληση να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια για τη στήριξη του κράτους δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό των αποκαλούμενων "ομιλιών μίσους" – όπως η εθνικιστική ρητορεία και η υποστήριξη φυλετικού ή ρατσιστικού μίσους.
 
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση, ενώ μαίνεται η ένταση στις διμερείς σχέσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές, ώστε να αποχωρήσουν από τα κρατικά κτίρια στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Πάντως, ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η χώρα του επεμβαίνει στην κρίση, κάνοντας λόγο για εικασίες από αβάσιμες πληροφορίες.
 
 
ΟΗΕ
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία εξέφρασε την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κ. Μπαν.
«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση της κρίσης θα είναι καταστροφική για όλες τις πλευρές· συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 
 
ΠΗΓΗ: Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters