Σελίδες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, αλλά πληρώνουμε περισσότερα!

Πώς γίνεται στο τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα οι τιμές να είναι μειωμένες, και οι ασφαλισμένοι να καλούνται ξαφνικά να πληρώσουν περισσότερα για τα φάρμακά τους; Στην Ελλάδα του Σαμαρά (και με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη) γίνεται.


Όπως εξήγησε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, παλιά υπήρχε ποσοστιαία συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, που δεν ξεπερνούσε το 25%, όμως επί υπουργίας Σαλμά εφαρμόστηκε ένα νέο «κόλπο», αυτό της τιμής αναφοράς, με το οποίο οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν, εκτός από τη συμμετοχή τους, και τη διαφορά της τιμής αναφοράς από τη λιανική τιμή του σκευάσματος.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, από το 2011 μέχρι και σήμερα οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν μεσοσταθμικά από το 12% σε σχεδόν 30%, κάνοντας λόγο για «μεθοδευμένα κολπάκια για να βάζεις χέρι στην τσέπη του ασφαλισμένου χωρίς να ξέρει πώς και τι» και χαρακτηρίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη «εκτελεστικό οργανάκι» της τρόικας.
Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή εκ μέρους της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος ανέφερε διάφορα παραδείγματα του πώς πλήττονται από τις νέες τιμές οι νεφροπαθείς, που με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα αναγκάζονται πλέον για τα ίδια σκευάσματα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν πλήρωναν, να καταβάλουν 40 ευρώ το μήνα.
Έκανε λόγο για «τρομερά λάθη» στην τιμή αναφοράς στην τελευταία λίστα τιμών του υπουργείου και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr