Σελίδες

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πώς η γκάφα της αστυνομίας της Ν. Υόρκης κατέληξε σε διεθνή εκστρατεία κατά της αστυνομικής βίας

Το hashtag #myELAS καθώς και παρόμοια hashtags για την αστυνομική αυθαιρεσία μετέτρεψαν μια καμπάνια της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε παγκόσμιο «κατηγορώ» της αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Blog των New York Times, The Lede, αυτό που ξεκίνησε σαν επικοινωνιακή γκάφα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, κατέληξε σε διεθνή εκστρατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσηςσχετικά με την αστυνομική βία. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλα, με το hashtag #myELAS, όπου οι χρήστες του twitter ανεβάζουν σχόλια και φωτογραφίες σχετικά με τα «κατορθώματα» της ΕΛΑΣ στις διαδηλώσεις, τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ των NY Times σε μετάφραση του  LEFTeria-news:

  Η αντίδραση που έφερε στο Twitter η Αστυνομία της Νέας Υόρκης, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.  Της JENNIFER PRESTON 
Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) για να κάνει τους ανθρώπους να μοιραστούν «θετικές» φωτογραφίες των αστυνομικών της πόλης έχει μετατραπεί σε μια διεθνή εκστρατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αστυνομική βία.
Όπως ο συνάδελφός μου, J. David Goodman αναφέρει, το hashtag # mynypd του Αστυνομικού Τμήματος στο Twitter γρήγορα κατελήφθη αφότου το @ NYPDNews έκανε την αρχική του έκκληση.


(Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης Απλώνει Χέρι στο Twitter, αλλά δέχεται ένα χαστούκι στο πρόσωπο)
Τώρα, οι άνθρωποι μοιράζονται μη κολακευτικές φωτογραφίες των αστυνομικών στο Twitter από την Ελλάδα, με hashtag #myELAS, ή στο Μεξικό, χρησιμοποιώντας τοhashtag #MiPolicíaMexicana.




Οι χρήστες του Twitter στο Λος Άντζελες στράφηκαν προς το hashtag #myLAPD για να μοιραστούν φωτογραφίες των αστυνομικών της περιοχής.

Στη Νέα Υόρκη, ένας λογαριασμό στο Twitter από το κίνημα Occupy Wall Street κίνημακάλεσε τους οπαδούς του να μοιραστούν φωτογραφίες της αστυνομίας που "μας αλλάζει την καρδιά και το μυαλό, με ένα ρόπαλο κάθε φορά." Αρκετές από τις φωτογραφίες, από τις οπίες η μία είναι από το Associated Press, προέρχονται από συγκρούσεις με τους αστυνομικούς της πόλης κατά τη διάρκεια των πολλαπλών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από το Occupy Wall Street, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2011.






Ένας χρήστης του Twitter από τη Βενεζουέλα, όπου οι αστυνομικοί συγκρούονται  με διαδηλωτέςτις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι η κακομεταχείριση από την αστυνομία ήταν πολύ χειρότερη σε αυτή τη χώρα.

Ενώ οι περισσότερες από τις φωτογραφίες στο Twitter δεν απεικονίζουν τους αστυνομικούς στα καλύτερά τους, κάποιοι λίγοι άνθρωποι, ανέβασαν κάποιες... θετικές εικόνες:



Οι χρήστες του ελληνικού twitter, βλέποντας ότι η ελληνική αστυνομία δεν παίρνει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία, αυθόρμητα αποφάσισαν να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, εκθειάζοντας οι ίδιοι κάποιες από τις μεγάλες "μάχες" που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια ενάντια σε "επικίνδυνους" ανέργους, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, γιατρούς, συνταξιούχες, νέους, μετανάστριες και πολλές ακόμα κοινωνικές ομάδες που είχαν το "θράσος" να αμφισβητούν το success story και την σταθερότητα στη χώρα, διεκδικώντας ασήμαντα, συντεχνιακά δικαιώματά, όπως η σταθερή δουλειά, ο μισθός, η δημόσια υγεία και παιδεία και άλλα τέτοια ξεπερασμένα, που παραπέμπουν σε "Σοβιετία" και όχι σε μια "σύγχρονη" πολιτεία.
Ήταν τέτοιος δε ο ζήλος των χρηστών να διαφημίσουν το "έργο" της ελληνικής αστυνομίας, που το hashtag #myELAS μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε νούμερο 1 trend στη χώρα.

Επιλέξαμε και δημοσιεύουμε κάποια από τα εν λόγω tweets:


Embedded image permalink











Δείτε όλα τα tweets εδώ

ΠΗΓΗ:left.gr