Σε προεκλογικό κρεσέντο Σαμαρά – που καταγγέλουν ακόμα και οι συγκυβερνώντες σύμμαχοί του – αποδίδει η "Ανοιχτή Πόλη" τα κυβερνητικά "μέτρα" για τους αστέγους, οι οποίοι – αξίζει να σημειωθεί – έχουν πολλαπλασιαστεί με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Η "Ανοιχτή Πόλη" υπογραμμίζει ότι ο κ. Σαμαράς ανακαλύπτει τους άστεγους στην Αθήνα, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να τους κάνει αόρατους και γι' αυτό όταν τολμούσαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο, σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Αθήνας, τους έστελναν πίσω στις σκοτεινές γωνιές.

"'Αραγε εννοεί όσων υπάρχουν ή και αυτών που θα δημιουργηθούν πολύ σύντομα με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών;" ρωτά η "Ανοιχτή Πόλη" υπενθυμίζοντας πως η Τρόικα υπέδειξε ότι δε μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών και ότι θα πρέπει το κράτος να στεγάσει όσους βρεθούνε στο δρόμο με άλλους τρόπους.
Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται "θολή" η υπόσχεση Σαμαρά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα ακίνητα του δημοσίου για τον σκοπό αυτό, "παρά το γεγονός ότι προ μηνός είχε υποσχεθεί... 20 εκατομμύρια από το "πρωτογενές πλεόνασμα" για την αντιμετώπιση του διογκούμενου ζητήματος της έλλειψης στέγης".
Οπως αναφέρει η "Ανοιχτή Πόλη" ο Α. Σαμαράς προς το παρόν εξαγγέλλει την αναμόρφωση μιας υπάρχουσας σημαντικής δομής, του Δρακοπούλειου ιδρύματος στην οδό Αλκιβιάδου, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως κέντρο αιμοδοσίας και απαξιώθηκε, όπως οι περισσότερες δομές υγείας.
"Φαίνεται η τέχνη του να βαφτίζεις το κρέας ψάρι ασκείται με επιτυχία τον τελευταίο καιρό, καθώς, πρόσφατα, και ο κ. Καμίνης μας εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ως «κοινωνική κατοικία» την παροχή προσωρινής διαμονής σε 16 οικογένειες και ως πρόγραμμα του δήμου την δουλειά που κάνουν εδώ και καιρό οι κοινωνικές οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται με μοντέρνο περιτύλιγμα πολιτικές και δομές που έχουν αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ακατάλληλες, αναποτελεσματικές και κοστοβόρες" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Ανοιχτή Πόλη, τονίζει ότι, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διασφάλιση της στέγης για τους κατοίκους της Αθήνας, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πρώτον για την πρόληψη της απώλειας στέγης, ώστε να μην μείνει κανείς έξω από το σπίτι του, δεύτερον για την καλύτερη στεγαστική αποκατάσταση και συνολικότερη φροντίδα όσων είναι ήδη στον δρόμο, και τρίτον για την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου κοινωνικής κατοικίας σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους για την διασφάλιση της πρόσβασης σε φτηνή, σταθερή και αξιοπρεπή κατοικία για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.
"Αντί για τη φιλανθρωπία, την εξάρτηση, τις πελατειακές σχέσεις και την «ανακύκλωση» της φτώχειας, η Ανοιχτή Πόλη προωθεί τη θέσμιση δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση και τη διεκδίκηση" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ:avgi.gr