Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ένα τρομακτικό πείραμα στ' ανοιχτά της Κρήτης

Κίνδυνο - θάνατο συνιστά η εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες, την ίδια ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών σφυρίζει αδιάφορα και πανηγυρίζει την εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε από εμπλεκόμενους διεθνείς φορείς πάνω στο "MV Cape Ray" στις 10 Απριλίου και για την οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει.

Την Παρασκευή, πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο "έκανε απόβαση" στην Αθήνα για να μιλήσει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξαν το θέμα στη Βουλή, να παρακολουθήσει την σχετική συζήτηση στη Βουλή και να δώσει συνέντευξη Τύπου ελπίζοντας πως τα "μεγάλα ΜΜΕ θα πάψουν να θάβουν το ζήτημα κάτω από το χαλί".
Η κυβέρνηση περιορίστηκε να αναμασά τις διαβεβαιώσεις των εμπλεκομένων κυβερνήσεων, ΗΠΑ, Δανίας και Νορβηγίας, και του αρμόδιου οργανισμού του ΟΗΕ, χωρίς να μπει στον κόπο να απαντήσει γιατί δεν έχει ζητήσει περιβαλλοντική μελέτη ή γιατί επελέγη η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου για μια διαδικασία καταστροφής που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν εν πλω.
Το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται το γεγονός ότι πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να κρατά μυστικές σημαντικές πτυχές ενός ζητήματος που αφορά στο περιβάλλον και τις ζωές στην Κρήτη. Ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας ισχυρίστηκε ότι το 36 ετών πλοίο έχει δεξαμενές χωρητικότητας 19.000 τόνων, χώρου, όπως είπε, υπεραρκετού για να χωρέσει τους 5.500 τόνους αποβλήτων, που θα παραχθούν από την υδρόλυση των 470 τόνων χημικών όπλων, ενώ υπάρχουν και φίλτρα άνθρακα για να αποτραπεί η διαφυγή αερίων. Ο Ευάγγελος Πισσίας, καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, επισήμανε πάντως πως ακόμη και "ένα λίτρο αερίου vx μπορεί να σκοτώσει 100.000 ανθρώπους". Ο ίδιος δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα της "ξενάγησης" στο πλοίο: "Το να κάνεις μια βόλτα σε ένα καράβι είναι γελοίο αν δεν γίνουν πειράματα, δοκιμές, έλεγχοι". "Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για πείραμα, για πιλοτικό πρόγραμμα" εξηγεί, καθώς η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν αφού η πιο συνηθισμένη μέθοδος για την καταστροφή χημικών είναι αυτή της πυρόλυσης.

Ευ. Γιδαράκος: Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Υπαρκτοί οι κίνδυνοι

Στην "Α" μίλησε και ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου επεξεργασίας τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, Ευάγγελος Γιδαράκος. Αφού ξεκαθάρισε -"γιατί πολλά ακούστηκαν"- ότι "είναι υπέρ της καταστροφής των χημικών, όπως κάθε σωστός και υπεύθυνος πολίτης", επισήμανε πως η πιο κατάλληλη μέθοδος είναι αυτή της θερμικής επεξεργασίας που παράγει πολύ λιγότερα απόβλητα σε σύγκριση με τη μέθοδο της υδρόλυσης και θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν δύο μονάδες, ή ακόμη στη Νορβηγία, στο Βέλγιο ή και στην Αλβανία, όπου υπάρχουν σχετικές υποδομές. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την "εισαγωγή και προσαρμογή των χημικών όπλων και των πρόδρομων ενώσεων στο ίδιο το σύστημα της υδρόλυσης πάνω στο πλοίο. Τα δοχεία στο πλοίο έχει προβλεφθεί να αδειάζουν χειρωνακτικά. Με τα απόβλητα να είναι πολλαπλάσιας μορφής -ιδίως αν πρόκειται για αέρια μουστάρδας (σ.σ.: όπως επιβεβαίωσε και ο ΥΦΥΠΕΞ)- ενδέχεται να προκληθούν διαβρώσεις και διαρροές μονώσεων καθώς και φραξίματα στους αγωγούς". Όλα αυτά, όπως τονίζει ο καθηγητής Γιδαράκος, είναι προβλήματα που δεν έχουν επισημανθεί καθώς δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Από τη Σούδα σε αλυσίδα με καΐκια

Οι Κρητικοί, εξηγεί η Κατερίνα Φουράκη, εκπαιδευτικός μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, έμαθαν τυχαία για το γεγονός από τοπική εφημερίδα, αλλά "δεν το άφησαν έτσι". "Με τη βοήθεια του Πέτρου Λυμπεράκη, βιολόγου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου, ενημερώσαμε φορείς και συλλογικότητες". Με το θέμα ασχολήθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, τα Τεχνικά και Οικονομικά Επιμελητήρια και οι αστυνομικοί των Χανίων που έβγαλαν και ψήφισμα.
Η πρώτη παγκρήτια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στο Λιμάνι της Σούδας με συμμετοχή 3.000 ανθρώπων, ενώ το παρών έδωσε και η Εκκλησία. Η δεύτερη και μαζικότερη στο Αρκάδι συγκέντρωσε 10.000 κόσμο. Ωστόσο τα συστημικά ΜΜΕ δεν έκαναν καμία αναφορά στην κινητοποίηση καθώς, όπως επισημαίνει ο Ευ. Πισσίας, "η κοινή γνώμη αλλοτριώνεται" από την "παραπληροφόρηση Βενιζέλου".
Επόμενο βήμα, μετά την "απόβαση" στην Αθήνα και την κατάθεση προσφυγής στον Άρειο Πάγο για τις παρατυπίες της διαδικασίας, είναι η δημιουργία αλυσίδας με καΐκια και φουσκωτά. "Το Σαββατοκύριακο του Θωμά, δημιουργούμε πλωτή αλυσίδα στη νότια Κρήτη για να εμποδίσουμε τη διέλευση των φορτίων προς τα εκεί που θέλουν να τα καταστρέψουν. Είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε" ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης.

Μ. Κριτσωτάκης: Με συνέπεια απέναντι στον λαό η κυβέρνηση

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει στο θέμα της ενημέρωσης, ενώ βιάστηκε να αποδεχθεί όλα όσα της πρότειναν. Οι ενημερώσεις Βενιζέλου είναι περιορισμένες. Βέλγιο, Νορβηγία, Γερμανία δεν αποδέχθηκαν να γίνει η καταστροφή στο έδαφός τους. Το ίδιο και η Αλβανία, απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ μετά από έντονες αντιδράσεις του αλβανικού λαού. Κάτι λέει αυτό. Η αντίδραση που υπάρχει από το σύνολο των φορέων της Κρήτης με την ενεργό συμμετοχή του αρχιεπισκόπου λέει επίσης πολλά. Η κυβέρνηση επιδεικνύει φοβερή συνέπεια στο να είναι μόνιμα απέναντι στον λαό. Η Μεσόγειος στο τέλος θα προστατευτεί".
"Ο μόνος που μας δέχθηκε στη Βουλή από τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο Τσίπρας" λέει η Κ. Φουράκη. Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, στις αρχές του μήνα, ζήτησε να ματαιωθεί η διαδικασία, να ανακληθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, και να ασκηθούν πιέσεις προς τον ΟΗΕ να αποχαρακτηριστεί η επιχείρηση και από στρατιωτική να γίνει ειρηνευτική, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεθόδευση με αδιαφανείς διαδικασίες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στις 22 Ιανουαρίου, επινόησε την ύπαρξη της ΜΚΟ Oceanica και ισχυρίστηκε ότι συνομίλησε με την WWF Hellas, με την ίδια την οργάνωση όχι μόνο να τον διαψεύδει μέσω της Θεοδότας Νάντσου, υπεύθυνης Πολιτικής της WWF Hellas, αλλά και να χαρακτηρίζει "ελλιπέστατη" τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς "δεν μπορεί να πληροφορείται αποκλειστικά από ΜΚΟ". Όλα αυτά ενώ η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ε.Ε. και ενώ το 2014 έχει ανακηρυχτεί Μεσογειακό έτος...

Απολογητής της διαδικασίας αντί για διεκδικητής άλλης λύσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών

Για κινδυνολογία κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, απαντώντας την Παρασκευή στην επίκαιρη επερώτηση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης. «Επενδύετε στον παράλογο φόβο, τρομάζετε τον κόσμο χωρίς λόγο», υποστήριξε, την ώρα που εμφανίστηκε ως απολογητής της διαδικασίας δίνοντας διαβεβαιώσεις για την ασφάλειας της υδρόλυσης εν πλω, διαδικασίας που κι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι γίνεται για πρώτη φορά.
Ο Δ. Κούρκουλας υποστήριξε ότι το "Cape Ray" όπου θα γίνει η υδρόλυση, έχει υποστεί όλες τις απαραίτητες μετατροπές για να αποφευχθεί η όποια διαρροή αποβλήτων ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος. Μάλιστα επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι ούτε ο μονός πυθμένας του πλοίου έχει σημασία καθώς τα όπλα βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε κοντέινερ!
Παράλληλα, απαντώντας στο πιο καίριο από τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο γιατί η υδρόλυση δεν έγινε στο έδαφος κάποιας από τις χώρες που προμήθευσαν την Συρία με χημικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διαχύσει τις ευθύνες ισχυριζόμενος ότι «οι πρώτες ύλες έχουν παραχθεί σχεδόν σε κάθε χώρα του αναπτυγμένου κόσμου».
«Δεν αισθανθήκαμε ότι υπάρχει κυβέρνηση με σπονδυλική στήλη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας στον Δ. Κούρκουλα ότι «ούτε τον εαυτό σας δεν έχετε πείσει». Για του λόγου το αληθές τον λόγο πήρε κατά τη συζήτηση κι ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης, που δήλωσε «σαφέστατα αντίθετος με τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου» και επέκρινε το υπουργείο γιατί άργησε να ενημερωθεί.
ΠΗΓΗ:avgi.gr