Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Με το φιάσκο Σαμαρά σχετίζεται η παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου



Παρ' όλα αυτά, το Μαξίμου υλοποίησε το σχέδιο για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, «πετυχαίνοντας» ένα ακόμα επικοινωνιακό φιάσκο, αφού η γερμανίδα καγκελάριος περιορίστηκε σε φιλοφρονήσεις άνευ πολιτικής ουσίας. Ο Σαμαράς, σε μία ακόμα παράσταση υποταγής, γύρισε στην Αθήνα με άδεια χέρια αποδεικνύοντας πως είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός καταλόγισε την ευθύνη για τον φιάσκο στον έμπειρο διπλωμάτη (και δεύτερο εξάδελφο του Σαμαρά), Π. Ζωγράφο, επειδή «δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ». Αποκορύφωμα της διάστασης με τον πρέσβη της Ελλάδας, το φραστικό επεισόδιο που είχε το τελευταίος με τον Χρ. Λαζαρίδη στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο κ. Ζωγράφος επίσης διέψευσε ότι η παραίτηση, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Σαμαρά, του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση. Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνο εκεί.
 Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά. Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. «Για αυτό το λόγο», επισημαίνει η DW, «θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης, αλλά η αφορμή».
ΠΗΓΗ:left.gr