Σελίδες

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Δικαιοσύνη ξαναδάγκωσε τους «ξυπόλυτους»

aksiologisi-antistekomasteΠαράνομη και καταχρηστική η αποχή – απεργία διαρκείας για την «αξιολόγηση»
«Η συγκεκριμένη μορφή απεργίας δεν είναι μια συνηθισμένη διεκδικητική απεργία αλλά πρόκειται για απεργίας διαμαρτυρίας. Η τελευταία δεν μπορεί να έχει ως σκοπό την κάμψη της βούλησης των νομοθετικών οργάνων, ούτε μπορεί να διαρκέσει μέχρι η πολιτεία να υποκύψει και να αποδεχθεί τα αιτήματα των απεργών, διαφορετικά, αν έχει τέτοιο σκοπό, είναι παράνομη». 
Το είχε προβλέψει το ergasianet.gr, άλλωστε, δε χρειάζεται και πολύ σκέψη όταν η Δικαιοσύνη είναι αστική και λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο (άρα δεν είναι… τυφλή) στους μνημονιακούς κυβερνώντες, στους δάνειστες και στο Κεφάλαιο: έκρινε την αποχή – απεργία διαρκείας της ΑΔΕΔΥ ως παράνομη και καταχρηστική. «Η αμιγώς πολιτική απεργία, δηλαδή εκείνη που επιδιώκει αμιγώς πολιτικούς σκοπούς είναι παράνομη», λέει στο σκεπτικό του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία-αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και ζητά «να διακοπεί και να απαγορευτεί η επανάληψή της στο μέλλον με την ίδια ή παρεμφερή μορφή και με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα». Κεντρικό σημείο στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης είναι ότι «η αμιγώς πολιτική απεργία, δηλαδή εκείνη που επιδιώκει αμιγώς πολιτικούς σκοπούς είναι παράνομη».
Παράνομη και STOP στις απεργίες πριν από την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου
Το δικαστήριο, ενεργώντας κατά τη βούληση της τρόικας, ουσιαστικά απαγορεύει κάθε απεργία που έχει ως σκοπό την αλλαγή ενός νόμου που είναι άδικος για το κοινωνικό σύνολο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όταν τα αιτήματα της απεργίας συνδέονται με τα εργασιακά, οικονομικά, συνδικαλιστικά ή ασφαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων αλλά η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας και μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση ισχυόντων ή θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, τότε η απεργία έχει μικτό χαρακτήρα, εργασιακό ως προς τα αιτήματα και πολιτικό ως προς τον αποδέκτη.
»Η συγκεκριμένη μορφή απεργίας δεν είναι μια συνηθισμένη διεκδικητική απεργία αλλά πρόκειται για απεργίας διαμαρτυρίας. Η τελευταία δεν μπορεί να έχει ως σκοπό την κάμψη της βούλησης των νομοθετικών οργάνων, ούτε μπορεί να διαρκέσει μέχρι η πολιτεία να υποκύψει και να αποδεχθεί τα αιτήματα των απεργών, διαφορετικά, αν έχει τέτοιο σκοπό, είναι παράνομη».
Καταχρηστική με τη γνωστοποίηση και όταν «το μήνυμα ελήφθη»
Επιπλέον, το δικαστήριο θεωρεί ότι -από τη στιγμή που τα αιτήματα των εργαζομένων γίνονται γνωστά τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους κυβερνώντες μέσα από μια απεργία- αυτό και μόνο φτάνει. Εκεί σταματά η απεργία και η οποιαδήποτε συνέχεια της είναι καταχρηστική.
«Νόμιμος και θεμιτός σκοπός της απεργίας διαμαρτυρίας είναι η εντονότερη γνωστοποίηση του ζητήματος και η πρόκληση του ενδιαφέροντος της κρατικής εξουσίας και της κοινής γνώμης ώστε να ασκηθεί έτσι πίεση στα αρμόδια πολιτειακά όργανα. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού η απεργία διαμαρτυρίας πρέπει να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, όση απαιτείται για να φθάσει το μήνυμά της στην κρατική εξουσία και στην κοινή γνώμη, διαφορετικά, αν δεν έχει τέτοια διάρκεια, η απεργία διαμαρτυρίας καθίσταται καταχρηστική».
Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζομένους να μην πτοούνται από τέτοιες αποφάσεις και να συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης και όλων όσοι υπηρετούν πιστά τα μνημόνια, που κάθε άλλο παρά καλό έχουν φέρει στην εργατική τάξη, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και την ελληνική κοινωνία.
Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, ξαναδάγκωσε τους «ξυπόλυτους». Μήπως να περιμένει κανείς ότι θα τους ντύσει και στο «χακί»;
ΕΔΩ η δικαστική απόφαση.
ΠΗΓΗ:ergasianet.gr