Σελίδες

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λίγο διαγνωστικές εξετάσεις με…selfie

ayxeniko1 (1) 
Αν είναι δυνατόν! Κοίτα να δεις τί έκαναν οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε μέρα πήγαιναν και σε ένα διαγνωστικό κέντρο και νά τα τεστ Παπανικολάου, και νά οι μαστογραφίες, και νά οι εξετάσεις για προστάτη, και νά οι μαγνητικές τομογραφίες! Δουλειά δεν είχε ο διάολος πήγαινε και εξεταζόταν. Οι διαγνώσεις; Ένα βουνό. Τα έξοδα; Δύο βουνά! Για να μη πω ‘ολόκληρες οροσειρές’  που κατέληξαν να φαλιρίσουν τα ταμεία και να οδηγήσουν την χώρα στο ΔΝΤ. Βέέέβαια! Τώρα σε όλο αυτό το ανεκδιήγητο και ακατανόητο χόμπι των Ελλήνων να τρέχουν κάθε μέρα για εξετάσεις μπαίνει επιτέλους φραγμός. Τέρμα! Πάπαλα!

«Πρέπει να υπάρχει ένας φραγμός σε αυτό γιατί αλλιώς θα μπορεί να πηγαίνει κάποιος κάθε μέρα» είπε ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» FM. Ο υπουργός μίλησε για «κατάχρηση των μαγνητικών» στη χώρα μας και κατά τη συνήθη πρακτική του προκατόχου του Α. Γεωργιάδη πέταξε τη γνωστή καραμέλα στον αέρα ότι «στην Γερμανία», (στη Δανία, στη Μποτσουάνα, το Μπαλί) κάνουν λιγότερες μαγνητικές απ’ ότι στην Ελλάδα.
Ο Βορίδης τόνισε δε ότι από δω και στο εξής όποιος δεν πληροί  τα αυστηρότατα ηλικιακά και σε κάποιες περιπτώσεις κληρονομικά κριτήρια δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και «θα πληρώνει από την τσέπη του».
Για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ δε θα πραγματοποιείται δωρεάν σε  γυναίκες κάτω των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ για τις υπόλοιπες ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται με την κάλυψη του Ταμείου κάθε τρία χρόνια.  Η μαστογραφία θα δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. Για τον προστάτη, η εξέταση θα καλύπτεται από το Ταμείο με βάση ηλικιακά  κριτήρια από 40 έως 75, όπου και αυτά θα έχουν υποκατηγορίες με βάση το βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό.

Προσπάθησα να την φανταστώ την κατάσταση που περιγράφει ο υπουργός. Αργόσχολες  να τρέχουν κάθε μέρα για τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες.  Άνεργους να χτυπάνε 8-ωρο στα διαγνωστικά κέντρα και να εξετάζονται διαδοχικά για αυχενικό και προστάτη και τούμπαλιν. Τον κατά φαντασία ασθενή να ζητάει μαγνητικές και πράσινα άλογα για κάθε ψωρο-κρακ!κρακ που ακούει όταν γυρίζει το κεφάλι. Τον μέσο ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ να είναι εθισμένος στις μαγνητικές κάτι σαν MRI-junkie.
Πρωτάκουστες απαιτήσεις έχουν οι πολίτες αυτής εδώ της χώρας, και δη οι ασφαλισμένοι.
Τέλος πάντων, τέρμα όλα αυτά τώρα, μπαίνει φραγμός! Για τα αυχενικά, η απεικόνιση θα είναι μία! Μία ακτινογραφία  κι έξω απ δω! Και να ‘σαι κι ευχαριστημένος που ο ακτινολόγος δεν βγάζει από το ντουλάπι καμιά σκονισμένη πολαρόϊντ!

Δεν θέλω να σκέφτομαι καν όλες τις νεαρές γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού κάτω των 40.
Θέλουν, λέει, να κάνουν εξετάσεις προληπτικές για τον καρκίνο! Τι “προληπτικές” δηλαδή; Εδώ έχουμε μνημόνιο, δεν μπορεί ο πάσα ένας να τρέχει στους γιατρούς και τα διαγνωστικά και να ζητάει εξετάσεις! Για φαντάσου οι μισοί έλληνες να ζητήσουν φέτος προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Για φαντάσου οι προληπτικές εξετάσεις να δείξουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Και να και άλλες εξετάσεις, και να οι απεικονίσεις και νά… Φαύλος κύκλος ξανά με έξοδα ανεξέλεγκτα που απαγορεύουν και υπαγορεύουν το μνημόνιο και οι δανειστές μας.
Με τέτοιο μνημόνιο και ένα τρίτο στα σκαριά δεν γίνεται. Οι δαπάνες στη δημόσια υγεία περιορίζονται: τα έξοδα για τα φάρμακα πετσοκόβονται, οι εξετάσεις –προληπτικές και μη – μειώνονται και τα πλαφόν καθορίζουν τη ζωή μας.
Με εντολή Βορίδη, ο καθένας που θα θέλει να κάνει μια εξέταση θα πρέπει να παίρνει σβάρνα τα διαγνωστικά κέντρα και να ρωτάει: «Καλημέρα σας, θέλω μια μαστογραφία. Πιάσατε το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ αυτό το μήνα;» Αν το έχουν πιάσει, ο ασθενής θα έχει δυο επιλογές: ή να πληρώσει την εξέταση εξ ολοκλήρου από την τσέπη του ή να βρεθεί από τα Καμίνια του Πειραιά στην αίθουσα αναμονής ενός διαγνωστικού στην ‘Ανω Γλυφάδα, την Άνω Καισαριανή και Άνω Αργυρούπολη. Το πώς και το γιατί δεν είναι πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε της τρόικα, ούτε της TaskForce του Ράϊχενμπαχ, ούτε των Γερμανών που έχουν αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.  Το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Υγεία εν Δράση» έχει πρώτο χρονοδιάγραμμα το 2015 και ορίζοντα μέχρι το 2020.
Φοβάμαι πως στην επόμενη μεταρρύθμιση, η απεικόνιση του αυχενικού θα γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή με selfie.
Η επιστήμη έχει ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά μπροστά σε μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών παριστάνοντας τους τεχνοκράτες σε μια παιδική χαρά που παίζει με αριθμούς και αμφιβόλου αξιοπιστίας στατιστικά στοιχεία .
Να δεις πώς το είπε ο Βορίδης; «η παρέμβαση που έγινε αφορά στις προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό συγκριμένων νόσων καθώς πλέον θα πραγματοποιούνται με βάση επιστημονικά δεδομένα και όχι όποτε το επιθυμεί ο καθένας.»
Σημείωση: τα κριτήρια/ενδείξεις  για το τεστ ΠΑΠ τα βρήκαμε και στο wikipedia.
ΠΗΓΗ:imerodromos.gr