Σελίδες

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την αυτοδυναμία

tsipras3108Μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες «δίνουν» στον ΣΥΡΙΖΑ από 136 έως 142 έδρες, ο στόχος των 151 εδρών βρίσκεται πολύ κοντά, και στην Κουμουνδούρου μελετούν σενάρια αφού όλα θα κριθούν από τα ποσοστά των «μικρών». 
Του Νίκου Σβέρκου


Σε θέση μάχης βρίσκονται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τα κορυφαία επιτελεία των δύο κομμάτων να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους -ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση τριών δημοσκοπήσεων που έδιναν σαφές προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάνω από τρεισήμισι μονάδες. Από την πλευρά της Συγγρού είναι εμφανής η προσπάθεια να καλλιεργηθούν σενάρια τρομοκρατικά ώστε να συσπειρωθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος: πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είτε βρίσκονται στη σύνταξη είτε έχουν εξασφαλίσει κάποιες αποταμιεύσεις ύστερα από χρόνια εργασίας.


Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε άλλωστε και η νέα… παρακίνηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. στους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες (με το γνωστό έξαλλο στιλ του) στο MEGA: «Σιγά μην αφήσω εγώ τα λεφτά μου να μου τα φάει ο Βαρεμένος [παριστάμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ]», καθώς και ότι «με το που πέσει η κυβέρνηση, θα αδειάσουν οι τράπεζες». Πρόκειται φυσικά για τη συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων Σαμαρά, ότι θα γίνει «bank-run» αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και του Γιάννη Βρούτση, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα «τελειώσουν» οι συντάξεις.

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, το κλίμα είναι διαφορετικό, αφού κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα (Alco – «Πρώτο Θέμα», Rass – «Παρόν», MRB – «Real News»), φέρνουν πιο κοντά τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Τα αρμόδια στελέχη προχώρησαν σε μια εκτίμηση σχετικά με το πόσες έδρες θα καταλάβει η Κουμουνδούρου αν επαληθευθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά του, που προκύπτουν από την «αναγωγή». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει 33,2%, όπως προέβλεπε η Alco, τότε θα κατακτήσει 142 έδρες. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τη Rass, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει 32,6% και 140 έδρες, ενώ σύμφωνα με την MRB 136 έδρες και 30%. Υπό αυτή την έννοια, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η αυτοδυναμία πλησιάζει και πως η συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα για την επίτευξη της πλειοψηφίας στη Βουλή δεν αποτελεί «άπιαστο όνειρο».

Πού εδράζεται όμως αυτή η αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου; Αφενός στην ίδια την πολιτική συγκυρία, η οποία δεν είναι αμιγώς προεκλογική, άρα τα ερωτήματα και τα διλήμματα πριν από τις κάλπες θα γίνουν πιο εμφατικά και οι διαχωριστικές πολιτικές «γραμμές» πιο σαφείς, λένε οι αρμόδιοι. Επισημαίνουν μάλιστα ότι «από τις ευρωεκλογές και μετά οι εγχώριες και διεθνείς κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την οικοδόμηση κοινωνικών και πολιτικών μετώπων και την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου, έχουν δώσει “αέρα” στο κόμμα».

Αφετέρου ο ίδιος ο εκλογικός νόμος ενισχύει τα σενάρια επίτευξης της αυτοδυναμίας. Οπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας, αν διατηρηθεί το σημερινό εκλογικό σύστημα με το «μπόνους» των 50 εδρών, η κατάκτηση των «πολυπόθητων» 151 εδρών επαφίεται σε δύο εκλογικά μεγέθη. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος και στο συνολικό ποσοστό που καταλαμβάνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Οπως φαίνεται άλλωστε και στον πίνακα, όσο περισσότερα είναι τα κόμματα που λαμβάνουν κάτω από 3% τόσο μικρότερη δύναμη απαιτείται για το πρώτο κόμμα.



Αν, για παράδειγμα, παρατηρηθεί το φαινόμενο των ευρωεκλογών και τα «μικρά» κόμματα συγκεντρώνουν περίπου 17%, τότε απαιτείται μόλις 33,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία. Αντίστοιχα, αν έχουμε επανάληψη του σκηνικού των εκλογών του 2012, όταν τα εκτός Βουλής κόμματα έλαβαν περίπου 6%, τότε απαιτείται 38%. Στο δε «μετριοπαθές» σενάριο να κυμανθεί το ποσοστό τους φτάσει το 11%, τότε απαιτείται 35,8% για το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές.

«Το κύμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων πιστοποιεί τη μεταστροφή που έχει ήδη σημειωθεί» δήλωσε χτες στο «Κόκκινο» ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής. Υπογράμμισε, μάλιστα, τις αντιστοιχίες μεταξύ της σημερινής συγκυρίας με τις ευρωεκλογές του 2009, όταν η Ν.Δ. έχασε από το ΠΑΣΟΚ με λίγες μονάδες στις ευρωεκλογές και κατόπιν στις εθνικές εκλογές κέρδισε το κόμμα τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό πάνω από 10%.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr