Σελίδες

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Κυριακάτικη α(πε)ργία: Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια: "Κάθε Κυριακή που θα ανοίγουν τα μαγαζιά θα είναι αιτία πολέμου. Να καταργήσουμε τους νόμους που ορίζουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας"24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ενάντια στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Ερμού.  Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε ανάλογη κινητοποίηση στη συμβολή της οδού Τσιμισκή με την Αριστοτέλους.
Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις (από @makisSynodinos):
16:50 Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε και η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν από τις πιο δυναμικές, αλλά και από τις πιο αποτελεσματικές. Μεγάλα καταστήματα όπως το Zara, το Mango, το Public, το Πλαίσιο, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Ταυτόχρονα, έγινε ξεκάθαρο πως διάφοροι μεγαλοεργοδότες θησαυρίζουν. Με απλήρωτους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και την Κυριακή, με “4ωρους” εργαζόμενους που ανακυκλώνονται, με ευθείες απειλές για όποιον και όποια τολμήσει να προβεί στην παραμικρή συνδικαλιστική δράση. Αποδεικνύεται επίσης, με τι εργαλεία “μειώνει” την ανεργία ο κ. Βρούτσης: με απασχολήσιμους και ανακυκλώσιμους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, θα παλέψει μαζί με τους εμποροϋπάλληλους για τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, την τρόικα και την εργοδοσία ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους, τόσο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσο και στην προωθούμενη επιχείρηση κατάργησης και των υπόλοιπων συλλογικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι ετοιμάζουν την τυπική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά του “λοκ-άουτ”.
Ξέρουν καλά ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν και να αντιστέκονται στην ισοπέδωση εργατικών κατακτήσεων ετών και θέλουν να τους αφαιρέσουν κάθε συλλογικό όπλο. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, αν θεωρούν ότι όλο αυτό το αντεργατικό-αυταρχικό πλαίσιο θα γίνει ανεκτό. Δεν θα τους περάσει!»
16:44 ΣΥΡΙΖΑ: Στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα
"Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να το αποσύρει", υπογραμμίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.
14:00 Στη διάρκεια της κινητοποίησης στην Ερμού (η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι), οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά.Απέκλειαν την είσοδο με πανό και με συνθήματα ζητούσαν να κλείσει το κατάστημα. Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η σημερινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, «κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου» όπως είπε ο ίδιος.
Ο κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία επιδιώκει τον συντονισμό των ενεργειών της με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η άρση του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από την Καπνικαρέα έως την πλατεία Συντάγματος (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

13:15 Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται έξω από το γνωστό πολυκατάστημα ρούχων και απαιτούν από τους υπευθύνους να κατεβάσουν ρολά, ενώ πελάτες και υπάλληλοι αποχωρούν σταδιακά από το κατάστημα (πηγή: thestival.gr):

12:40 Πορεία κατά μήκος της οδού Ερμού, από την πλατεία Συντάγματος και προς την Καπνικαρέα, πραγματοποιούν αυτή την ώρα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου, στα πλαίσια της κινητοποίησης κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Την ίδια ώρα η ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε νωρίτερα από την Καπνικαρέα και κατέληξε στο Σύνταγμα, συνεχίζεται μέσω της οδού Μητροπόλεως (πηγή: Ναυτεμπορική).
11:55 Απεργοί έξω από κατάστημα που είναι ανοιχτό στην Ερμού φώναξαν συνθήματα και κάλεσαν τους πελάτες να βγουν έξω. Μετά την παρέμβαση, το κατάστημα κατέβασε ρολά:
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
11:45 Σύμφωνα με τον Θ. Βασιλοπουλο, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η συμμετοχή στην απεργία του εμπορίου είναι μεγαλύτερη του 90%. Πορεία και του ΠΑΜΕ αυτήν την ώρα στην Ερμού.
11:00 Το 90% των καταστημάτων αυτή τη στιγμή στην Ερμού είναι κλειστά, σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση.
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Αναλυτικά οι αντιδράσεις στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας:

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει πως από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης. Καταγγέλλει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ «στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων». Η ΟΙΥΕ εκτιμά μάλιστα πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.
Εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπ' αριθ. Κ1-1119/08.07.2014 υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Με την προσφυγή ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).
    ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΑ: Να μην ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή
Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή, όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για τις 52 Κυριακές, καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες -στις περιοχές που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση- με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013.  Συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τον νόμο και να μη λειτουργήσουν τα καταστήματά τους την Κυριακή. «Προς αποφυγή σύγχυσης ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι η Αγορά της Αθήνας θα παραμείνει ανοικτή την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, ενώ η επόμενη εργάσιμη Κυριακή θα είναι η 2α Νοεμβρίου 2014» σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση του συλλόγου.
  Αντίθετη στο άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
Την αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές
Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γερ. Γιακουμάτου για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας καταθέτουν ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος).

Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση δίνει δώρο την Κυριακή – αργία στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Συγκέντρωση-μικροφωνική ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
Ενημέρωση από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, για την παρέμβαση-μικροφωνική ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας:

"Την Παρασκευή 11/7 από τις 7μμ μέχρι τις 9μμ ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια προχωρήσαμε σε παρέμβαση αντιπληροφόρησης και διαμαρτυρίας στην Ερμού (το σχετικό κάλεσμα). Με αρχική συγκέντρωση στην πλ. Καπνικαρέας, το κύριο μέρος της παρέμβασης έλαβε χώρα στο ύψος της οδού Κορνάρου με πανό και μοίρασμα κειμένων στους διερχόμενους, ενώ ταυτόχρονα από την ηχητική εγκατάσταση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (που βρίσκονται ακριβώς από πάνω) ακούγονταν τραγούδια και διαβάζονταν το σχετικό κείμενο του Συντονιστικού δράσης. Παράλληλα, το κείμενο μοιράζονταν και στους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα της Ερμού.


Η πολυμέτωπη επίθεση εργοδοτών και κυβερνώντων προς τον κόσμο της εργασίας, στα εργατικά μας δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας και την αξιοπρέπειά μας συνεχίζεται. Στον κλάδο του εμπορίου η επίθεση τους αυτή έχει ως μια από τις βασικές της αιχμές την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα από την έως τώρα εφαρμογή του μέτρου, με επόμενο σταθμό την Κυριακή 20/7, αλλά κυρίως από τον -πλέον σε πλήρη εφαρμογή- σχεδιασμό της επέκτασής του μέτρου για όλες τις Κυριακές. Ήδη από την Κυριακή 13/7 για ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας, όπως και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά για 52 Κυριακές το χρόνο. Ενώ από την ερχόμενη άνοιξη αυτή η φρικιαστική πραγματικότητα θα έχει εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από τη μια η διαρκής μεθόδευση της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης, προς όφελος του συνόλου των αφεντικών και από την άλλη ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της πίτας της αγοράς προς όφελος των μεγαλύτερων δημιουργούν ένα ασφυκτικό τοπίο για τις ζωές μας πάνω από τις οποίες βλέπουμε να περνά ως οδοστρωτήρας η «πολυπόθητη» ανάπτυξή τους.

Απέναντι όμως στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα υπάρχουν και οι αγώνες μας, η προσπάθειά μας να οργανωθούμε ως εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς μας, οι μάχες που δίνουμε συλλογικά και στηριζόμενοι στις δικές μας πλάτες, η αλληλεγγύη που οικοδομούμε μεταξύ μας ως συνάδελφοι. Αγώνες που είναι ένα ανοιχτό στοίχημα για όλους εμάς τους εργαζόμενους να τους δυναμώσουμε.

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες, οι εξοντωμένοι από τα «απελευθερωμένα» ωράρια, την ορθοστασία, την εντατικοποίση, τους πετσοκομμένους μισθούς ή και την απληρωσιά, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας.

Να σπάσουμε το καθεστώς της απάθειας αλλά και του φόβου και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Να αντιτάξουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στον επιβαλλόμενο μεταξύ μας ανταγωνισμό. Να αγωνιστούμε για τα εργατικά μας συμφέροντα, τα δικαιώματα & την αξιοπρέπειά μας.

Μέσα και από το «συντονιστικό δράσης», παίρνοντας κατά κάποιον τρόπο τη σκυτάλη από τις αντιστάσεις του παρελθόντος, έχουμε κατά τους τελευταίους μήνες ζήσει στιγμές αγώνα, απεργίες (13/4 & 4/5) και απεργιακές περιφρουρήσεις, διαδηλώσεις, συνελεύσεις, μοιράσματα κειμένων και συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους, τόσο στα καταστήματα του κέντρου όσο και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Στιγμές αγώνα με σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Και ήδη η συγκρότηση της πρωτοβουλίας «εργαζόμενοι – εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου» [orthostasia@yahoo.gr] στην οποία καλούνται να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου είναι ένα σημαντικό βήμα! Ωστόσο, πολλά και από περισσότερους είναι ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν…

Και όσο για τους καταναλωτές, δηλαδή στην ουσία για όλους εμάς που δουλεύουμε σε άλλους κλάδους ή που είμαστε άνεργοι, νεολαίοι ή και συνταξιούχοι, το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι κάτι έξω από τη ζωή μας και από τους αγώνες που δίνουμε ή που καλούμαστε να δώσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι πολύ γρήγορα η επιλογή μας να ψωνίζουμε τις Κυριακές θα συντελέσει καταλυτικά στο να καταλήξουμε να δουλεύουμε κι εμείς και τις Κυριακές! Και όχι φυσικά στο να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, όπως οι «από πάνω» υποκριτικά διατείνονται.

Είναι ξεκάθαρο επίσης, ότι αυτό που μας λείπει δεν είναι οι επιπλέον ώρες για να ψωνίσουμε. Σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπά κόκκινο, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και η καθυστερημένη (ή και η μη) καταβολή μισθών γίνεται καθεστώς, αυτό που πραγματικά μας λείπει είναι τα χρήματα για να ψωνίσουμε. Και βέβαια μας λείπει κι ο χρόνος για να Ζήσουμε. Επίσης, ως μια ελάχιστη ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων στα μαγαζιά και στον αγώνα τους.

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η επίθεση που δέχονται οι συνάδελφοι μας στο εμπόριο είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε όλοι εμείς οι «από κάτω». Και ότι μόνο παλεύοντας όλοι μαζί θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Και στο κάτω-κάτω δεν είναι δυνατό από τη μια να σιχτιρίζουμε και να καταδικάζουμε στα λόγια τους κυβερνώντες, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τις τράπεζες, τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και από την άλλη με τη στάση μας (πχ ψωνίζοντας τις Κυριακές) να παίζουμε το «παιχνίδι» όλων αυτών στις πλάτες.των,εργαζομένων.

Κάθε Κυριακή που θα ανοίγουν τα μαγαζιά θα είναι αιτία πολέμου

Να καταργήσουμε τους νόμους που ορίζουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.

Κυριακή 13 Ιούλη: απεργία στο εμπόριο

Απεργιακή συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού & Ευαγγελίστριας".
ΠΗΓΗ:left.gr