Σελίδες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Επιστρατεύει η κυβέρνηση τους απεργούς της ΔΕΗ

dei-ergazomenoiΣε μία νέα επίδειξη αυταρχισμού, η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους, μετά και την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την απεργία τους. 
Την ώρα που στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί και κατ΄ άρθρο την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η κυβέρνηση με την απόφασή της οδηγεί στα άκρα την πολιτική σύγκρουση και πολώνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό.

Η δικομματική συνεχίζοντας στο δρόμο της αυταρχικής αντιμετώπισης των εργατικών κινητοποιήσεων, όπως είχε γίνει παλιότερα με ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, επιδεικνύει «αποφασιστικότητα» προς τους εργαζόμενους, ενώ ακολουθεί το δρόμο των ιδιωτικών συμφερόντων.
H πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων και η επίταξη των υπηρεσιών τους ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη:
«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.
Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

«Σπάρτακος»: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Αδαμίδης, δήλωσε πως η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.
Κάνει λόγο επίσης για υπευθυνότητα στο χειρισμό της απεργίας, η οποία «ενόχλησε τους κυβερνώντες που την ώρα που τολμούν να μιλούν για Δημοκρατία, αρνούνται τον διάλογο και την κουβέντα και εφαρμόζουν το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» προχωρώντας σε επίταξη επικαλούμενοι δήθεν το καλό του κοινωνικού συνόλου».
Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική και διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων.
Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι εφόσον προχωρήσει η πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων και επίταξη των υπηρεσιών τους, όπως ανακοίνωσε η κ. Βούλτεψη, θα αναζητηθούν άλλης μορφής κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».
Η ΓΕΝΟΠ σήμερα το πρωί έθεσε εκτός λειτουργίας τη μονάδα 3 του ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ η Υδροηλεκτρική ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.
Οι μονάδες που βρίσκονται τώρα εκτός λειτουργίας είναι συνολικά 14, ισχύος περίπου 3.700 MW. Η ΔΕΗ δεν αποκλείει να χρειαστούν περικοπές ηλεκτροδότησης αν και το Σαββατοκύριακο η ζήτηση είναι μειωμένη.

Ακολουθεί το ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  με αριθμό 1828- 5 Ιουλίου 2014 για την πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, και  εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς «να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών, καθώς και της χρήσης των ακινήτων και κινητών των εταιριών, που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας».
fek-epistrateusi


Σχετικά θέματα: